Cre-a-tief

Extra zit/opbergruimte maken op het balkon

opbergruimte balkon

Met de lente in het vooruitzicht, kijken we er met zijn allen naar uit om meer tijd buiten door te brengen. Heb je een grote tuin, dan is die ruimte wellicht voldoende, om zowel stockeer- als zitruimte te voorzien, maar op een klein terras of balkonnetje, wordt het soms heel moeilijk om naast zitruimte, ook nog opslagruimte te creëren.

Het volgende voorbeeldje heeft daar een perfecte oplossing voor, zonder ruimte te verspillen. Hier werd een zetel gebouwd die tegelijkertijd dienst doet als bergruimte. Ideaal dus, als je je buitenspulletjes snel wilt opbergen als het weer omslaat bijvoorbeeld, maar ook heel handig om een warm dekentje te bewaren voor koelere zomeravonden.

Wat heb je nodig?

-Houten planken om het kader te maken. (4 lange zijden voor de voor- en achterkant, boven en onder/6 korte zijden voor de zijkanten en de middelste balken/ 9 kortere dwarsbalken om boven en onder te verbinden+ extra 9 dwarsbalken voor meer steun)

De afmetingen zijn afhankelijk van de breedte en diepte van het balkon. (eerst goed opmeten dus) Je kan het hout op maat laten zagen in de houthandel indien je zelf niet over een zaagmachine beschikt.

-Schroeven

-Boormachine

-Houtklemmen

-eventueel houtlijm

-Verf in een kleur naar wens

-Afwerking: kussen/ Vaste plank in MDF bijvoorbeeld als deksel of losse planken

Werkwijze:

*Als eerste maak je het kader. (zie foto) Bevestig de lange zijden aan de korte zijden. Gebruik een hoekklem om de planken samen te houden terwijl je de gaten boort en ze aaneen schroeft. Of, vraag hulp aan je beste vriend of vriendin… Maak eerst het grondkader. Om het bovenkader exact te maken zoals het onderkader, leg je het bovenste kader uit op het onderste kader, voor je het vastzet.

*Als je het grond- en bovenkader gemaakt hebt, ga je deze twee verbinden met de kortere planken. Gebruik een meetdriehoek om ervoor te zorgen dat je mooie hoeken van 90 graden krijgt.

*Als je de uiterste hoeken vastgemaakt hebt, zet je ook in het midden een dwarsbalk voor extra steun. (zie foto) Aan elke dwarsbalk, maak je nog een balkje vast. Hoe meer steun, hoe beter, tenslotte wordt het ook een zitbank.

*Als het kader gemaakt is, verf je het in een kleur naar wens. Eén of twee lagen (laat goed drogen).

*Het deksel kan je op verschillende manieren maken. Je hebt de moeilijke manier, waarbij je een deksel maakt van losse planken. Dan bevestig je elke plank afzonderlijk op het kader. Je moet dan wel scharnieren voorzien, om ervoor te zorgen dat je het deksel kunt openen.

Dan heb je de makkelijke manier, waarbij je een zware houten plaat op maat laat zagen en die gebruikt als deksel. Veel sneller en even efficiënt.

*Bovenop het deksel leg je een kussen, dat je eventueel zelf kunt maken door een stuk mousse aan te schaffen en dit te bekleden met een weersbestendige stof, of je gaat op zoek naar een tuinkussen dat past binnen jouw afmetingen.

Zo’n opbergkast/zetel is best handig als je slechts een beperkte buitenruimte hebt.

 

Voor het meer uitgebreidere stappenplan (in het engels), ga naar:

http://www.engineeryourspace.com/diy-outdoor-storage-bench/#.WJshfjvhDIU

 

Close
/* ]]> */