Met de wintermaanden in aantocht, willen we het lekker warm maken binnen. Super zachte dekens horen daar uiteraard ook bij.

Een rage in de winter, zijn de XXL – dekens die je zelf kan breien met super grote breinaalden en met Merino wol. De naalden zijn te koop, maar, je kan ze ook gewoon zelf maken…uit PVC ! Een korte toelichting…

*Heel dik breien met pennen van PVC-afvoerbuis?

De pennen zijn gemaakt van 32 mm dikke pijp: schuin afgezaagd en goed glad­geschuurd.

Heel eenvoudig zelf te maken! Verbind de buizen met een stuk dikke tuinslang en je hebt een stel rondbrei­pennen.

*Wol voor extra dik breien en haken

Voor extra dik brei- en haakwerk voor o.a. poufs, kussens en dekens, hebben we verschillende soorten geschikte lontwol:

  • merino lontwol in 50 kleuren;
  • ongeverfde lontwol natuur.

*Heel dik of wat dunner ??

Je gebruikt de hele lont, of je kan deze één of meerdere keren splitsen, afhankelijk van de gewenste dikte. Als je de lont zo gebruikt, krijg je een heerlijk zacht brei- of haak­werk. De wol blijft wel een beetje pluizen.

Om dit te voor­komen, kan je de wol voor of na het breien/haken vervilten.

Vooraf vervilt je de lont met behulp van een rolmatje, water en zeep tot een stevig koord. Als je je werkstuk na het breien of haken vervilt, raden we aan om dit met de hand te doen of in de wasdroger. Je kunt ook vervilten in de wasmachine, maar dan heb je het proces wat minder onder controle. Door met de hand te vervilten heb je de beste greep op het eind­resultaat.

Lees meer over vervilten : http://www.viltorama.nl/index.php?action=extra&extra=A_info_over_wol_en_vilten&lang=NL

https://www.hobbydoos.nl/diversen/vilten.asp

Lontwol is ook het materiaal dat veel wordt gebruikt voor het maken van de superzachte, fluffy dikke dekentjes (bump blankets).

*Verviltbare breigarens

Naast lontwol hebben we verviltbare breiwol van normale dikte. Deze is bijvoorbeeld geschikt voor het breien of haken van tasjes en sloffen.

*Hoeveel wol heb ik nodig?

In één kilo lontwol zit ongeveer 30 à 40 meter lont. Per partij en soort wol kan dit behoorlijk verschillen. De losse aard van de lont maakt dat het een rekbaar aantal meters is; hoe meer je er aan trekt hoe langer maar ook hoe dunner de lont wordt.

De hoeveelheid wol die je nodig hebt, hangt van veel factoren af: manier van haken of breien, dikte van de pen, dikte van de lont of het garen, de soort steek… we kunnen er eigenlijk niet veel zinnigs over zeggen. De beste raad die we kunnen geven is: maak altijd eerst een proeflapje met een beperkte hoeveelheid wol. Bestel daarvoor bijvoorbeeld een zak van 250 gram.

Bron : http://www.meervilt.nl/breien-haken/

Patronen?

https://knitwitshopnl.wordpress.com/

Hoe een XXL deken zelf maken?

1)Ont-wikkel de wol. Gebruik hem in zijn geheel voor een extra dik resultaat, of neem verschillende strengen. Leg die strengen naast mekaar op een oud laken.

2)Vouw verschillende strengen samen in een katoenen laken en bindt de uiteinden vast. Nu kan je de wol op een veilige manier wassen voor gebruik.

3)Na het wassen, laat je de wol goed drogen.

4)Uit 2 PVC buizen(dikte zie boven), maak je twee brei pennen.

5)Vanaf nu, is het principe net hetzelfde als gewoon breien. Je neemt een patroon en gaat aan de slag, maar we kunnen niet garanderen dat het XXL breien even vlotjes zal gaan dan het gewone breien. Verwacht je wel aan een zweetdruppeltje meer…. Maar… het resultaat is het zeker waard!

Een superzacht deken waarin je uren kan knuffelen !!

VEEL SUCCES !!

Bron : http://imgur.com/gallery/Q9ADM

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.

Close