In de herfst worden de dagen korter en is het vroeger donker. Dat zorgt er voor dat de tuin vaak minder goed verlicht is, of je bepaalde donkere hoekjes krijgt, die een somber beeld geven aan de buitenruimte of waardoor het tuinpad minder veilig te betreden is.

Daarmee hebben we direct twee belangrijke redenen opgenoemd, om extra buitenverlicht maar ook sfeerverlichting te plaatsen in de tuin, namelijk 1 : een veiliger gevoel creëren, of 2 : zorgen voor extra sfeer.

Beide aspecten hoeven geen ingrijpende veranderingen in de tuin te betekenen. Met een simpele 12 volt aansluiting, kan je reeds een tuinpad mooi verlichten, of een prachtige herfstbloeier in de kijker zetten en zo je tuin of terras omtoveren tot een feeërieke en vooral veilige buitenruimte.

Een beetje meer uitleg over hoe je dit aanpakt :

Er is een onderscheid te maken tussen verlichting op netspanning of op lage voltage. De verlichting op lage voltage werkt meestal op 12 volt, en is daardoor zo goed als ongevaarlijk voor elektrocutie.  Indien u verlichting plaatst op een lage voltage moet er een transformator gebruikt worden die minstens de totale capaciteit van alle lampen samen aan kan. Bovendien zijn er transformators die uitgerust zijn met zonnecellen of tijdschakelaars zodat het mogelijk is enkel ’s avonds op de door u gekozen momenten de verlichting te gebruiken.

Bij het installeren van tuinverlichting in combinatie met transfo’s bekijkt u op voorhand waar de lampen komen te staan. Probeer de transfo ongeveer in het midden te zetten zodat de afstand naar de lampen zo kort mogelijk wordt gehouden om een goede kwaliteit van licht te blijven krijgen. Lampen op netstroom kunnen verder uiteen staan dan tuinverlichting op 12 volt.

Installeren van een 12 volt tuinverlichting :

  1. Aantal meter kabel berekenen

Leg de lampen op de plaats waar ze straks komen te staan. Bereken vervolgens hoeveel meter kabel je nodig hebt. Probeer de kabelafstand tussen de transformator en de lampen zo kort mogelijk te houden: hoe langer de kabel, hoe groter de kans dat de lampen zwakker gaan branden.

  1. Kabels ingraven

Graaf een geultje van ongeveer 20 cm diep om de kabels in te verbergen. Om eventuele beschadiging te voorkomen, kan je de kabel door een kunststof of metalen koker trekken. Of je plaatst speciale kabelbeschermers en/of een waarschuwingsnet bovenop de kabel alvorens de geul terug te dichten.

  1. Lampen aansluiten

Sluit nu de lampen op de kabel aan. Klem de kabel tussen de bevestigingsklemmen, en werk overtollige draad en eventuele aftakdoosjes weg in de sokkels van de lampen.

Plaats de transformator in de directe omgeving van een stopcontact. Afhankelijk van het type kan je deze enkel binnen of zowel binnen als buiten plaatsen..

Bekijk ook een stappenplan filmpje voor een terrasverlichting :

https://www.youtube.com/watch?v=JaIIq4-f1e0

 Voor welke soort tuinverlichting kies je?

Bedenk eerst wat de reden voor de extra verlichting is en bepaal dan welke soort verlichting je zal kiezen.

  • Bodemverlichting kan gebruikt worden om onder bomen te plaatsen. Hou er rekening mee dat u het licht niet richt op de boomstam zelf. Daardoor komen kroon of bladeren beter uit.
  • Accentuerende verlichting wordt vaak gebruikt bij vijvers, bloemenborders, langsheen de oprijlaan of wandelpaadjes. Ze geven een vorm van romantiek en zijn bedoeld om een zachte en indirecte verlichting te creëren. Ze zijn ook een hulp om in het donker alsnog de hele tuin toegankelijk te maken.
  • Verlichting in functie van veiligheid zijn vaak grotere lichtbronnen zoals halogeenstralers en zij hebben een groter verlichtingsvlak. Een leuke optie is het koppelen van bewegingssensoren waardoor de verlichting in werking treedt wanneer er iemand passeert.
  • Bovenverlichting wordt vaak in bomen gehangen of aan muren of schuttingen om de grond of planten daaronder te verlichten. Het effect dat u hiermee bereikt is dat houtige gewassen in hun geheel worden verlicht en daardoor opnieuw een bijzonder effect brengen in de tuin.

Geniet van je verlichte herfsttuin !

Bronnen :

http://www.tuinadvies.be/artikels/tuinverlichting_aanleggen_verlichting_in_de_tuin.htm

https://www.gamma.be/nl/tuinverlichting-installeren

call2action_post_mag

Download hier

Close