Interieur

Een rolgordijn op maat maken

Heb jij ook ooit een rolgordijntje proberen ophangen? Was de maat niet juist gepast en moest het aangepast worden? Dan kan je je best wel de taferelen voorstellen die ik reeds meemaakte bij deze klus. De maat was nog steeds niet goed, slechter nog, een rechte lijn werd een schuine lijn en het ophangen kostte bloed zweet en tranen…Maar dat is mijn verhaal.

Toch willen we, om dergelijke problemen te vermijden, je een duidelijke omschrijving met stappenplan meegeven.

Welke soorten rolgordijnen zijn er?

Rolgordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals vinyl, katoen en ISO (met een isolerende rugzijde in aluminium). De ophang baren zijn meestal in aluminium. Die kan je inkorten met een ijzerzaag.

*De juiste plaats kiezen

Afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeur, kan je het rolgordijn op verschillende manieren voor het raam plaatsen.

  1. Je kunt het rolgordijn aan het kozijn ophangen.
  2. Je kunt het rolgordijn boven het kozijn tegen de muur plaatsen.
  3. Je kunt het rolgordijn aan het plafond ophangen.

*Controleren op obstakels

Kijk of er geen uitstekende delen zijn die het op- of afrollen van het rolgordijn kunnen belemmeren, bijvoorbeeld een raamknop die te veel naar voren steekt. In dat geval kun je overwegen het afrollen van het rolgordijn aan de voorkant van de as te laten doen, in plaats van aan de achterkant.

*Breedte bepalen

Als je het rolgordijn tussen het kozijn wilt plaatsen, moet je de breedte meten inclusief de beugels. Houd 5 mm speling vanaf het kozijn, om de beugels gemakkelijk te kunnen monteren.

*Ketting links of rechts

Bepaal aan welke kant je de ketting van het rolgordijn wilt hebben. Na de plaatsbepaling monteer je de beugels in of op het kozijn. De beugel met een uitstekende pen, zeskant of gleuf is meestal de zijde van het kettingmechanisme. Controleer vooraf even of dat ook zo is. Dit kan per fabrikant verschillen.

*Het plaatsen van de beugels tegen kozijn of muur

Bepaal de plaats van de eerste beugel en markeer de boorgaten. Boor voor het plaatsen op het kozijn de gaten even voor met een dunne houtboor (2,5 mm). Komt het rolgordijn tegen de muur, gebruik dan een 6 mm steenboor of betonboor en plaats de pluggen. Schroef vervolgens de eerste beugel gedeeltelijk vast. Stel, met gebruik van een lange lat, de rail met een waterpas horizontaal. Hierna markeer je de plaats van de tweede beugel.

*Het plaatsen van de beugels tegen het plafond

Bepaal het midden van het raamkozijn. Markeer met een winkel- of hoekhaak het midden op het plafond. Vanuit dat midden meet je de beugelafstand naar links (de halve totale lengte) en naar rechts (de halve totale lengte).

*Rolgordijn op maat maken

Bij het inkorten van de rolstok moet je van de totaal gemeten breedte, de dikte van de beugels aftrekken. Gemiddeld is dit 2×4 mm. Teken deze breedte af op de rolstok en zaag de rest af. Steek de dop met pen in de stok. Zaag nu de bijgeleverde onderlat op dezelfde breedte af.

*Stof inkorten

Gebruik de afgezaagde onderlat om dezelfde breedte van de stof af te meten. Kort nu de gordijnstof in. Het beste is met een scherp hobbymes, maar het kan ook met een schaar. Spreid daartoe de stof vlak uit op een vlakke ondergrond.

*Stof op rolstok vastplakken

Verwijder het beschermvelletje van de plakstrook op de rolstok. De stof moet aan de raamzijde afrollen. Kijk goed aan welke zijde het kettingmechanisme zit. De stof moet echt kaarsrecht op de stok zitten anders rolt de stof scheef op! Vouw de stof om met een scherpe vouw van 5 cm. Leg de stok vervolgens met de plakstrook boven in de gevouwen hoek. Rol met twee handen de stok recht naar de bovenzijde van de stof. Rol zo het gordijn tot ¾ op en steek de onderlat in de opening. Het rolgordijn is nu klaar om op te hangen.

*Rolgordijn ophangen

Steek eerst de stok in de beugel met het kettingmechanisme en daarna de pen in de andere beugel.

Bron : http://www.klussenvoorbeginners.be/stappenplannen/18/Rolgordijnen-ophangen-en-op-maat-maken

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */