Exterieur

Een dakterras aanleggen

De zomer komt eraan en dan gaan we dromen van lange zomeravonden op een idyllische locatie. Maar wat, als die locatie gewoon bij jou thuis is? De meesten onder ons beschikken wel over een buitenruimte, of het nu gaat om een grote/kleine tuin, een terras, of een balkon.

Maar soms krijg je daar nog een extraatje bij onder de vorm van een plat dak, dat omgevormd kan worden tot een heus dakterras! Want de beleving vanop een bepaalde hoogte wordt helemaal anders, dan wanneer je op de begane grond staat. Je waant je al snel in zuiderse oorden, als je de wereld van bovenaf bekijkt.

Uiteraard is het niet vanzelfsprekend om zomaar een dakterras te maken van elk plat dak. In eerste instantie ben je verplicht hier een bouwvergunning voor aan te vragen en ten tweede neem je best een architect, aannemer en stabiliteitsingenieur onder de arm, die je al of niet kunnen bevestigen of het dak het extra gewicht wel kan dragen.

Hou er rekening mee, dat er misschien wel zware objecten geplaatst zullen orden, zoals plantenbakken, waterelementen, meubilair enzovoort… Dat zal de druk op het dak gevoelig verhogen. Een expert kan u hiermee helpen, om bijvoorbeeld de juiste (lichtgewicht) materialen te kiezen.

De afwerking van het dakterras zelf, kan gebeuren met diverse materialen. Tropisch hardhout, composiet, zwevende tegels en thermisch gehard hout zijn hier slechts enkele voorbeelden van. In feite kun je kiezen voor alle materialen die voor een normaal terras geschikt zijn, maar rekening houdend met het gewicht kan het in sommige situaties echter beter zijn om te kiezen voor hout in plaats van tegels of grind, om te vermijden dat er lekkages ontstaan. (behalve als je zeker bent dat het dak bestand is tegen het extra gewicht)

Tenslotte moet je ook rekening houden met:

1) de privacy van de buren ; die willen misschien liever niet dat je bij hen in de tuin kunt binnenkijken en

2) de veiligheid ( tenslotte zit je toch enkele meters hoger dan normaal en dan wil je toch een veilig gevoel inbouwen voor eventueel kinderen en huisdieren). Maak daarom gebruik van een stevige balustrade, om ongelukken te voorkomen ; die houdt ook eventueel losse voorwerpen tegen, bij een toevallige windvlaag.

Naast een balustrade, is een borstwering verplicht bij het aanleggen van een terras.

Als je optimaal wilt genieten van het uitzicht, kan een balustrade wel een hindernis vormen. Daarom kan je eventueel opteren voor een glaswand als afscherming. Het geeft een weids gevoel, je hebt geen belemmering voor je en je zit beschut tegen de wind!

Kortom, je kan je dakterras gewoon gebruiken als gelijk welke tuin, of je er nu planten, groenten en kruiden zet, of een waterpartij, of zelfs een pergola met haard, om ook ’s avonds te genieten van je terras …alles is mogelijk, zolang de stabiliteit van het dak het toelaat.

Laat je dus goed informeren vooraleer je deze klus aanpakt en geniet van je zomer on top of the world!!

Meer weten?

http://www.aanleggenterras.be/dakterras

Close
/* ]]> */