In ons vorig artikel, hadden we het over het gezellig indelen van grote ruimtes. Vaak worden daar kasten en dergelijke voor gebruikt, om het geheel ook een nuttig aspect te geven.

Nu het weer opnieuw guurder wordt, verhuizen we ons sociaal leven meer naar de gezelligheid van onze binnenruimte. Dat betekent dat we regelmatig vrienden over de vloer krijgen voor een hapje of een drankje. En wat is er dan fijner dan je gasten te ontvangen aan jouw eigen barmeubel?

Een barmeubel kan je als een centraal punt in de kamer zien, omdat het perfect keuken en woonkamer verdeelt, maar tegelijk ook samenbrengt.

Barmeubels kan je gewoon in de handel kopen, maar wij kiezen ervoor om er zelf één te maken.

Volgend stappenplan legt je uit, hoe je uit pallets een perfect bruikbaar barmeubel maakt.

Veel succes!

Wat hebben we nodig?

  • 3 pallets
  • Schuurpapier
  • Houtbeits in een gewenste kleur
  • Polyurethaan (om het een glansje te geven)
  • 3 houten planken (als tafelblad)
  • 1 houten plank(word in twee gedaan en worden als zijkanten van het tafelblad gebruikt)
  • Moeren bouten en schroeven voor hout
  • L-haken(als extra stevigheid)

Voorbereiding :

Zorg dat je tenminste 3 mooi gelijke pallets op de kop tikt, om mee te werken. Twee ervan zullen de voorkant van de bar worden en de derde zal verdeeld worden, om de beide zijkanten te vormen.

Aan de slag :

*Schuur elk pallet goed op, zodat je een mooi glad oppervlak krijgt.

*Neem de houtbeits en voorzie elk pallet van een stevige laag, voor- achter en zijkanten. Laat het een nacht drogen.

*Als je een glanzende afwerking wenst, bewerk je de volgende dag de pallets met polyurethaan. Laat opnieuw een nacht drogen en geef daarna een tweede laag, als afwerking.

*Neem de drie houten planken die dienst zullen doen als tafelblad. Schuur ze op tot een glad oppervlak en geef ze net als de pallets, één of twee lagen beits. Schuur lichtjes op tussen twee lagen. Laat goed drogen en werk eventueel af met een glanslaagje (zie boven). Doe hetzelfde voor de houten plank die je zal verwerken in de zijkant van het barmeubel.

*Verbind de twee pallets voor de voorkant met mekaar door gebruik te maken van schroefbouten. Boor in de uiterste hoek rechts en de uiterste hoek links vijf gaten op gelijke hoogte, van boven naar beneden. Steek daar de schroefbouten in en draai goed vast.

*Neem nu de L-haken en verbind daarmee de zijkanten aan de voorkant. Gebruik kleine schroeven om de haken goed vast te zetten. De basis van het meubel zou nu stevig genoeg moeten zijn. Je mag uiteraard nog extra versteviging toevoegen (naar eigen keuze).

*Nu gaan we het tafelblad monteren. Neem de drie houten planken en leg ze mooi evenwijdig naast mekaar. Gebruik nu rechthoekige metalen haken om de planken met mekaar te verbinden en vast te zetten. Dit wordt het tafelblad.

*Vervolgens doe je hetzelfde met de planken voor de zijkanten. Gebruik ook rechthoekige haken, om ze te monteren aan de voet van de zijkanten. De zijkant van je tafelblad is klaar.

*Momenteel ligt het barmeubel ondersteboven. Laat het zo liggen, dat werkt makkelijker.

*Bevestig de pallets die je als basis gebruikt, aan het tafelblad met stevige L-haken. Bevestig er zo veel als je zelf wilt, om het zo stevig mogelijk te maken.

*Draai nu nog enkel heel de constructie om en je barmeubel is klaar !

Het barmeubel in het voorbeeld werd geconstrueerd als tijdelijk barmeubel, maar wil je graag de bovenkant nog mooier afwerken dan kan je opteren om een glazen blad te bevestigen, of een top coat in mozaïekjes bijvoorbeeld; dat oogt onmiddellijk chiquer. Uiteraard kan je ook de opstelling aanpassen, naar gelang de woonruimte. (zie foto’s)

Bron : http://brazosvalleybride.com/2013/diy-bar/

Comments are closed.

Close