Exterieur

Een afvalsorteerstation maken

Sorteren is leuk en goed voor het milieu, maar als je klein behuisd bent betekent sorteren vaak teveel afval op één beperkte plek. Daarom is het makkelijker als al het afval buiten de woning kan gestockeerd worden. Jammer genoeg zijn de groene afvalcontainers geen toonbeeld van klasse en zijn ze eerder een doorn in het oog van een mooi opgeruimde tuin.

Het volgende project zorgt ervoor dat je een compleet afvalsorteerstation buiten kan installeren dat met zijn gestyleerde uiterlijk volledig integreert in de tuin. Er is ruimte voor de afvalcontainer, flessen, pmd, papier en karton.

In het voorbeeld werden volgende afmetingen gebruikt:

58x74x104 cm.

Laat alle onderdelen perfect op maat zagen in de houthandel of doe het zelf zaak, als je dit een te precieze taak vindt.

Wat heb je nodig voor dit project?

Materialen:

 • 5 pakken van 1.80 m (5 planken per pak)
 • Blokhutprofielen (kopmaat 2,1×10,7 cm)
 • Multiplex (18 mm dik)
 • 1 S-haak
 • 1 ketting (ca. 50 cm lang)
 • 1 schroefoog (M6, ca. 5 cm lang)
 • 2 staarthengen (10 cm lang)
 • 2 kruishengen (licht19 cm lang)
 • bolkopschroeven (20 mm lang)
 • spaanplaatschroeven (35 mm lang)
 • 3 panelen van 41,4×55 cm (ladebodems)
 • 6 stroken van 30×55 cm (zijpanelen lades)
 • 6 stroken van 30×45 cm (voor en achterpanelen lades)
 • 5 pakken van 2.40 m (5 planken per pak)

Gereedschappen:

Rolmaat, kniptang, cirkelzaag, (band)schuurmachine, (elektrische) schaaf, decoupeerzaag, houtboor (6 mm), accuboormachine, handzaag (of elektrische afkortzaag), winkelhaak, timmermanspotlood

Werkwijze:

1)De achterwand bestaat uit 11 planken van 107 cm lang.

Verbind deze met behulp van 2 dwarsplanken (109,3 cm lang), zodat aan weerszijden een ruimte overblijft van 4.2 cm. De bovenste dwarsplank komt op een hoogte van 94 cm. Schaaf aan de uiteinden van de achterwand de veer en de groef af.

Tip!

De werkende breedte van het profielhout bedraagt 10,7 cm. In de prakrijk kunnen de maten iets afwijken, doordat er een millimeter ruimte openblijft tussen de in elkaar geschoven delen. Meet daarom voor alle zekerheid de gemonteerde onderdelen telkens even na en pas de maatvoering zo nodig aan.

 2)Zwaar handwerk

Maak de linker zijwand met behulp van 7 planken (110 cm lang), de veer wijst naar voren. Verbind de planken aan de boven- en onderzijde met een dwarsplank (70,7 cm lang), zodat aan de voorkant een ruimte van 4.2 cm overblijft.

Schaaf aan de voorzijde de veer af.

Tip!

Voor een klus als deze is een elektrische afkortzaag ideaal. Het scheelt u veel meten, aftekenen en zwaar handwerk.

 3)De zijwand en inkepingen

Ook de middelste en rechter zijwand bestaan uit 7 planken van 110 cm lang.

Verbind deze aan de bovenzijde met een dwarsplank (73 cm lang) en aan de onderzijde met een smalle strook (3 cm breed) die u uit een brede plank hebt gezaagd. Schroef deze liggend tegen de zijwand aan. Zaag uit de middelste zijwand 2 inkepingen van 11×2,1 cm, 1 aan de onderkant, 1 op 83 cm hoogte.

 4)Steunen voor de lades

Voorzie beide zijwanden van steunen voor de lades: 2 planken (73 cm lang), op respectievelijk 38,2 en 74,3 cm hoogte. De middelste en rechter zijwand vormen elkaars spiegelbeeld.

5)Verzagen en schroeven

Verzaag 2 planken van 110 cm lang tot 2 smalle stroken van 2,5 cm breed, gerekend vanaf de groef-zijde. Schroef deze stroken tegen de voorkant van de middelste en rechter zijwand.

6)Zijwanden

Zaag de 3 gemonteerde zijwanden aan de bovenkant schuin af, met behulp van een cirkelzaag. Het meubel wordt aan de achterkant 3 cm lager dan de voorkant en watert daardoor goed af.

 7)De deur

De deur bestaat uit 6 planken van 108 cm lang. Verbind deze aan onder- en bovenzijde met een dwarsplank (60 cm lang), zodat aan weerszijden 2,1 cm ruimte overblijft.

Schaaf aan weerszijden de veer en de groef af.

8)Legplanken

Maak 3 legplanken, elk met behulp van 7 planken van 50 cm breed. Schaaf bij de voorste planken de veer af. Schroef de planken vast op de steunlatten van de rechter zijwand.

9)Fixeren

Schroef de 3 zijwanden vast aan de achterwand. Fixeer de middelste zijwand door de legplanken op de steunen vast te schroeven.

10)Bevestigen van de deur

Bevestig de deur met behulp van 2 kruishengen. Buig deze van tevoren om, zodat de rechte lip van het scharnier voldoende afstand heeft van de rand van het meubel.

Tip!

Een bankschroef is ideaal, maar u kunt de kruishengen ook ombuigen door ze stevig in een werkbank te klemmen. Boor eventueel een extra schroefgat in het lange deel van het scharnier.

 11)Verbinden

Verbind de linker zijwand met de middelste zijwand aan de bovenzijde, met behulp van een smalle lat (2,1×2,1 cm).

Tip!

Deze verbindingslat moet smal zijn, anders kan later het deksel van de kliko niet meer open. In plaats van een dwarslat kunt u ook een stuk draadeind gebruiken.

12)Een loodrechte linker zijwand

Stel de linker zijwand loodrecht zodat de deur goed sluit. Boor een gat door de middelste zijwand in de deur en fixeer de deur door een schroefoog door het gat te steken.

 13)Monteren

Monteer een plank tussen de 2 bovenste dwarsplanken van de middelste en de rechter zijwand (schuine steekschroeven).

 14)Afwerking ladeblok

Het dak van het ladeblok bestaat uit 5 planken van 83 cm lang. Schaaf aan weerszijden de veer en de groef af en schroef de planken op de zijwanden vast. Aan de achterzijde lijnt het dak met het meubel, aan de voorzijde steekt het over.

15)De klep

Maak de klep met behulp van 6 planken van 83 cm lang. Verbind deze aan de voor- en achterkant met 2 dwarsplanken (55,8 cm lang), zodat aan weerszijden 4,2 cm ruimte overblijft. Aan de achterzijde komt de dwarsplank op 3 cm, aan de voorzijde op 15 cm vanaf de rand.

16)Vastzetten van de klep

Leg de klep op het meubel en zet hem aan de achterwand vast met behulp van 2 staarthengen.

 17)Voorbereiding ketting bevestigen

Zet een stuk ketting met behulp van een schroef vast aan de binnenzijde van de klep.

Knip de ketting af op de juiste lengte en voorzie het uiteinde van een S-haak. Hiermee bevestigt u de ketting later aan het deksel van de kliko.

 18)Drie lades

Maak de 3 lades door de voor- en achterpanelen tegen beide zijpanelen te schroeven.

Leg de bodem erin en schroef hem vast.

19)Ladefronten

Maak 3 ladefronten, elk met behulp van 3 planken van 49,5 cm breed. Schroef deze vast tegen de voorzijde van de lades.

20)Openingen in de lades

Zaag in de lades openingen uit, met behulp van de decoupeerzaag: in 2 lades een gat voor lege flessen, in de derde lade een gleuf voor oud papier.

Tip!

Voorzie de lades van een opschrift.

 21)Kliko plaatsen

Zet de kliko in de kast. Bepaal de plek waar de S-haak aan het deksel moet komen.

Boor op die plek een gat en schroef het oog aan het deksel vast.

Tip!

Schuur alle splinters en ruwe kanten na, met behulp van een schuurmachine.

 22)Meubel plaatsen

Zet het meubel op zijn plaats in de tuin. Stel de linker zijwand loodrecht en fixeer hem aan 2 korte paaltjes in de grond.

Er bestaan diverse manieren om zelf een afvalsorteerstation te maken (zie foto’s). Zo kan je een kast maken voor twee of meerdere containers of een deel voor de container en een ander deel opbergruimte enzovoort.

Bron: https://www.gamma.nl/klusadvies/tuin/stappenplan/afvalcontainer-ombouw

Close
/* ]]> */