Nu we toch al heel wat sneeuw te verwerken kregen, zit de kans erin dat we misschien een witte kerst krijgen. En uiteraard kan je dan niet werkloos toekijken hoe de winter zijn deken uitspreidt. Heb je een kerstfeestje bij je thuis, of op verplaatsing? Dan kan je het buiten extra gezellig maken, door heel wat lichtjes of een sneeuwlantaarn toe te voegen aan de tuin. In combinatie met al het wit van de sneeuw, geeft dit een prachtig intieme sfeer.In Zweden heeft men iets gevonden om met de sneeuw die gevallen is, iets te doen, dat nog leuker is dan een sneeuwman maken. Zij maken er gewoon prachtige tuinlantaarns van, die ze uitstallen in de voortuinen, hetgeen een idyllisch beeld geeft. En het is ook een manier om de vele sneeuw van je gazon te verwijderen (hou dan wel één plekje voorbestemd hiervoor en beloop het ijskoude gazon zo weinig mogelijk).

In Zweden noemen ze de lantaarn, de “snölykta” en het is een piramide gemaakt uit sneeuwballen. Het is er een echte traditie geworden om de mooiste en hoogste sneeuwpiramide te maken. En het is blijkbaar het eerste wat kinderen leren tijdens de winterperiode, namelijk het maken van hun eerste sneeuwpiramide. Leuk om zo creatief bezig te zijn met een natuurlijk product.In de piramide worden theelichtjes geplaatst, die een magische gloed geven aan het geheel.Veel heb je dus niet nodig voor dit projectje, behalve voldoende sneeuw (let it snow zouden dus zeggen) en winterse temperaturen, die ervoor zorgen dat je lantaarn lang genoeg intact blijft. Daarnaast voorzie je een ruimte die je sneeuwvrij maakt, waar je lantaarn zal komen.

Maak samen met het gezin sneeuwballen a volonté (na het sneeuwballengevecht uiteraard) en bouw de eerste laag van je piramide.Leg de ballen goed dicht bij mekaar, maar voorzie enkele openingen, waarlangs straks de theelichten geplaatst kunnen worden. Die openingen kan je later nog terug dicht maken.Of, als je lantaarn niet te hoog is, kan je de theelichten ook langs de bovenzijde plaatsen en ze daarna oplichten met een speciale gasaansteker met lange hals.Maak je piramide verder af en bouw laag per laag, tot ze hoog genoeg is voor jou. Zorg er wel voor dat je basis op de grond breed genoeg is (om te vermijden dat de piramide omvalt).Eens je sneeuwballenpiramide gebouwd is, is het tijd voor de magie.

    

 

Plaats de theelichten in de piramide, in een cirkel; als het lang koud blijft, plaats je ze aan de zijkanten, dan kan je ze later nog makkelijk vervangen door nieuwe theelichten.Verlicht de theelichten, werk de top af (als je de theelichten langs de bovenzijde plaatst) en wacht tot het donker wordt…MAGIC HAPPENS.

 

Bron + filmpje:http://www.countryliving.com/life/news/a41641/swedish-snow-lantern/

 

Opmerking plaatsen

Close