Nu de dagen stilaan meer zonuren tellen, kijken we met zijn allen uit naar de lente. Ook de tuin is aan een heropleving toe. Zo wordt nu de tuin geïnspecteerd op eventuele winterschade.

Naast de groene tuin, worden ook hout- en hekwerken grondig nagekeken op rot en schimmelvorming. Misschien is het voor jou wel tijd voor een vervanging van tuinpanelen of de aanschaf van een nieuw tuinhuis of carport enzovoort… Ofwel heb je gemerkt dat die goedkopere houtsoort toch niet zo’n goed idee was en wil je nu toch opteren voor een duurzamer alternatief. Dan kan je voor je volgende aankoop misschien kiezen voor een tropische hardhout soort.

Tropisch hardhout staat erom bekend een extra duurzame houtsoort te zijn, die weinig tot geen onderhoud vraagt. Dat maakt het de ideale partner om in de tuin te gebruiken. Van terras tot tuinpoort, tropisch hardhout zorgt ervoor dat je de komende 25 jaar een meer dan degelijke tuinafwerking hebt.

houten dak

Uiteraard bestaat tropisch hardhout in diverse soorten, elk met hun eigen karakteristieken. We zetten er voor jullie een aantal op een rijtje.

ACCOYA

Accoya hout is het neusje van de zalm zeg maar op het vlak van tropisch hardhout. De duurzaamheid zou die van teak overstijgen en het is zeer milieuvriendelijk. Het is een snelgroeiend naaldhout, dat gehaald wordt uit duurzaam beheerde bossen, waardoor de natuurlijke uitstraling van het hout bewaard wordt. Accoya wordt dan ook bestempeld als de hoogste norm om allerlei weersomstandigheden en andere aantastingen te weerstaan. Deze houtsoort kan je minimum 25 jaar gebruiken en wel 50 jaar als je het gebruikt bovengronds. daarenboven is het ook voor de meeste insecten en termieten onverteerbaar. Wil je deze houtsoort toch een laagje verf geven, dan vormt ze de beste ondergrond, die er ook voor zorgt dat je verflaag nog langer meegaat.

AFZELIA

Afzelia hout heeft diverse soorten en is afkomstig uit de Afrikaanse continenten. Naast Accoya is deze houtsoort eveneens zeer duurzaam (categorie 1), wat ze ideaal maakt voor vele tuintoepassingen.Het kernhout is stabiel en standvastig en daarom te gebruiken voor alle binnen- en buitenschrijnwerk, terrassen, gevelbekleding en tal van andere toepassingen.De afwerking vraagt iets meer werk, namelijk, zorg ervoor dat de je een bescherming aanbrengt tegen uitdroging. Daarnaast kan het hout een beetje vergrijzen bij contact met zonlicht.

AZOBE

Azobe heeft met zijn chocoladebruine tot purperrode kleur, een geheel eigen uitstraling en een uitstekende duurzaamheid. Het is een zware houtsoort die tegen een stootje kan. De houtsoort laat zich makkelijk afwerken, maar vraagt het eigenlijk niet of nauwelijks, want zelfs in zijn natuurlijke vorm, kan het blootgesteld worden aan zeer barre weersomstandigheden.

ITAUBA

Itauba is een duurzame tot zeer duurzame houtsoort, afkomstig uit tropisch Zuid-Amerika. Het hout is sterk en stabiel en wordt gebruikt voor vele binnen- en buitentoepassingen en is erg gegeerd bij de aanleg van terrassen en gevelbekleding.  Het is vooral het kernhout dat de duurzaamheidsklasse 1 heeft en die kan herkend worden aan de mindere mate van verkleuring bij de verwerking ervan.

PADOUK

Door zijn zeer hoge duurzaamheid, wordt padouk veel gekozen voor buitenschrijnwerk, maar ook terrassen en tuinmeubilair worden vaak in deze sterke houtsoort vervaardigd. Het kernhout heeft een mooie koraalrode tot paarsbruine kleur, dat na verloop van tijd verkleurt naar bruin, zonder afwerking. Ondanks zijn elasticiteit, is het hout wel minder bestand tegen schokken, maar desalniettemin is het een van de betere tropische hardhout soorten voor binnen- en buitengebruik.

padauk houtsoort

Het zijn maar een aantal soorten die er bestaan in het duurzame tropische hardhout.
Wil je meer te weten komen over de verschillende soorten die in onze contreien verkrijgbaar zijn?

Ga dan naar: www.jadimex.be/houtsoorten

Comments are closed.

Close