Exterieur Interieur

Duurzaam bouwen/verbouwen? Waar je op moet letten

Duurzaam bouwen

Bouwen of verbouwen? Het is vaak een vraag die de meeste mensen met een baksteen in de maag zich stellen. Vooral voor jonge kopers is het kopen of bouwen van een duurdere nieuwbouwwoning niet altijd een haalbare kaart, waardoor zij dikwijls kiezen voor een oudere woning die ze dan zelf renoveren.

Gelukkig zijn er al heel wat renovatiepremies op de markt, waardoor dit alsnog een betaalbare oplossing wordt, maar uiteraard heb je bij een oudere woning af te rekenen met eventuele verborgen gebreken die je nog meer geld kosten en met de strengere regels rond elektriciteit kan zelfs renoveren een dure aangelegenheid worden.

Wat als je er toch voor kiest om vanaf nul een woning te bouwen? Zijn er middeltjes die deze optie aantrekkelijker maken?

Een nieuwbouw heeft dit voordeel dat er gewerkt wordt volgens de laatste regels in de wetgeving, wat betreft energienormen enzovoort. De materialen zijn reeds zodanig aangepast, dat ze voldoen aan de huidige wetten en regels. En uiteraard kan je je woning als ze klaar is onmiddellijk bewonen en je hebt er de eerste jaren geen werk meer aan.

 

Hoe kan je dan alsnog met een beperkt budget toch een nieuwe woning bouwen en waar moet je dan op letten?

Eerst en vooral is het belangrijk waar je je woning bouwt. Als je niet honkvast bent, is het beter om goed uit te kijken in verschillende gemeentes en steden, naar de premies en dergelijken die ze aanbieden en waar de bouwgrond goedkoper is.

Maak daarnaast een degelijk schema van welke faciliteiten je absoluut nodig hebt en welke je er extra bij wilt (om te voldoen aan bepaalde energienormen bijvoorbeeld). Uiteraard is ook de materiaalkeuze belangrijk en verschilt die vaak heel wat in prijs. Hou er dan wel rekening mee dat je het totaalplaatje ook bekijkt op lange termijn.

Bouw op een kleinere oppervlakte; dat scheelt je al heel wat in aankoop en creëer de juiste oplossingen om zoveel mogelijk ruimte te scheppen op je beperktere oppervlakte. Grotere glaspartijen en in elkaar overlopende woonruimtes kunnen daarvoor zorgen. Vermijd allerlei ingewikkelde bouwstructuren, die je enkel meer geld kosten. Hou het simpel maar functioneel.

Naast de opbouw van de woning, kan je ook bij de afwerking heel wat geld besparen.

Zo zijn bepaalde houtsoorten veel duurder dan andere en zijn meubelen die op maat gemaakt worden niet echt kostenbesparend. Ook hier geld: goed rondkijken en vergelijken, want met de groeiende trend rond duurzaam en ecologisch bouwen, zijn er heel wat meer factoren waarmee een beginnend bouwer rekening houdt. Natuurlijk is mooi, maar het moet ook betaalbaar blijven. Vergelijk daarom alle opties binnen deze nieuwe sector en kies een goed gemiddelde; het kan je heel wat centjes besparen.

Bedenk op voorhand welke energiezuinige maatregelen nu op dit moment belangrijkst zijn en investeer daarin. Zo gaat er bijvoorbeeld veel energie verloren langs het dak en via ramen en deuren. Kies daarom voor een degelijke isolatie op die plekken en langs muren. Op die manier kan je nu reeds energie besparen. Eventuele kleinere energieverbruiken kunnen later nog aangepakt worden.

Hoe meer je zelf kunt doen, hoe goedkoper je bouwproject wordt, maar let er wel op dat je de belangrijke nutsleidingen door een specialist ter zake laat uitvoeren.

Het voordeel bij een nieuwbouw is wel dat je meestal een goede kijk hebt op het totale kostenplaatje, terwijl bij renovaties weleens iets extra om de hoek komt kijken. Zo kan je bijvoorbeeld sleutel op de deur bouwen, waar alles vast ligt en waar je in overleg met specialisten ter zake die je bijstaan met raad en daad en je de diverse opties uitleggen, de bouw en afwerking op voorhand vastleggen en zo je budget in handen houden.

Wat je ook kiest, voor elke keuze zijn er verschillende budgetvriendelijke oplossingen, om je uitgaven  binnen de perken te houden.

Meer weten?

https://www.blavier.be/nl/blog/keeping-it-low-cost-bouwen-binnen-je-budget/

Close
/* ]]> */