Tuin

Druiven in de tuin

Heerlijk, zo’n authentieke druivelaar in de tuin. Niet enkel is hij een koning onder de klimplanten, maar hij kan ook een mooie beschutting vormen tegen de warme zonnestralen, eens hij volgroeid is. En daarnaast geeft hij natuurlijk de meest smakelijk zoete vruchten, dat is, als hij de juiste verzorging krijgt uiteraard.

Misschien heb je reeds een volwassen druivelaar, dan weet je ondertussen ook vast en zeker hoe je hem het beste onderhoudt. Maar wil het minder goed lukken of heb je pas een nieuwe druivelaar gepland, of ben je van plan er één aan te schaffen? Dan kan onderstaand plant- en onderhoudsadvies je hierbij helpen om een mooi, gezond volwassen exemplaar te kweken.

De druivelaar is één van de oudste plantbare gewassen die er bestaan ; 8000 jaar geleden reeds werden ze reeds volop verbouwd. Dat betekent dat het een uiterst sterke plant is met de jaren steeds mooier wordt.

Meestal werden druivelaars in warmere mediterrane streken verbouwd, maar tegenwoordig zijn er al heel wat soorten die hier in ons gematigd klimaat goed gedijen.

Waar moet je rekening mee houden als je een druivelaar aanplant in de tuin?

Zorg ervoor dat hij zoveel mogelijk zon krijgt op de plaats waar hij geplant wordt. Een muur op het zuiden bijvoorbeeld geeft steeds mooie resultaten omdat de warmte in de muur dringt en die warmte opnieuw afgeeft aan de druivelaar.

Daarnaast is het belangrijk dat de plant voldoende luchtcirculatie heeft rondom de ranken ; een plant die ergens in een hoekje geduwd wordt, zal het dus veel minder goed doen dan een plant die de ruimte krijgt. Voorzie ook voldoende steun voor de ranken, want mét vruchten gaan die stevig doorhangen.

Zorg ervoor dat de grond goed los is en niet te zwaar of té rijk aan voedingsstoffen. Ook moet het water goed afgevoerd worden (6.5 PH is aan te raden). Een zware kleigrond bijvoorbeeld vraagt extra zand en grind om de grond beter doorlaatbaar te maken.

Jonge planten plant je best in het voorjaar, tenzij je een volwassener exemplaar aanschaft, dan kan het nu ook nog.

De druivenrassen die geschikt zijn voor onze tuinen, zijn onder andere:

  • Baron (rood)
  • Dornfelder (rood)
  • Johanniter (wit)
  • Pinotin (rood)
  • Regent (rood)
  • Riesel (wit)
  • Rondo (rood)
  • Solaris (wit)

Druivenranken zijn klimplanten. Dat betekent dat ze omhoog klimmen door middel van hun lange ranken die zich behendig een weg naar boven banen. Daarbij maken ze gebruik van andere planten als leidraad. Om dat te vermijden, moet je de druivenrank in goed banen leiden door een steun aan te brengen. Door middel van draden of touw te spannen, kan je de ranken goed leiden. Het beste is, dat je twee of drie hoofdranken kiest. Let erop: deze worden niet gesnoeid, maar laat je verhouten.

Wanneer en hoe druiven snoeien

Druiven snoeien is een essentieel onderdeel van de kweek. Enkel als je de struiken snoeit, zullen ze nieuwe groeischeuten ontwikkelen. Dit doe je best wanneer de plant in rust is (zonder bladeren), bijvoorbeeld in november, december, maar een zomersnoei mag best om de plant te ontdoen van vervelende zijscheuten die alle kanten opgaan. Bij de eindsnoei laat je de hoofdranken intact en snoei je enkel de zijranken terug tot op twee knopen ongeveer.

Meer over snoeien met foto’s:

http://www.tuinadvies.be/artikels/fruit_druiven_snoeien.htm

Vanaf augustus ongeveer, hang je best een net over de plant, want dan zijn er kapers op de kust die de bijna rijpe vruchten wel zien zitten. Op die manier kunnen de vruchten rustig rijpen tot september, wanneer ze geoogst kunnen worden.

Wil je graag nieuwe ranken zelf opkweken? Dan moet je stekken nemen van de hoofdplant. Neem stekken van ongeveer 20 centimeter, waar zeker één knop aanzit. Verwijder de bladeren en stek ze in het voorjaar in stekgrond met de knop net boven de grond. Meerdere stekken geeft een beter resultaat.

De grond waarin de druivelaar staat moet vochtig gehouden worden, maar absoluut niet te nat, want dan krijg je rotte vruchten.

Bron:

https://tallsay.com/page/4294968627/gemakkelijke-moestuin-alles-over-druiven-of-druivelaar-kweken-in-nederland

Filmpje over snoeien:

https://www.youtube.com/watch?gl=BE&v=IsfIEcrBtCQ

Close
/* ]]> */