Nu de winter helemaal is doorgedrongen in ons landje, wordt het buiten extra koud en moeilijk voor onze tuinvrienden. Met name de vogels, vinden bij sneeuw- en vriesweer maar moeilijk eten. Wanneer alle bomen en struiken zijn ondergesneeuwd en de insecten veilig weggekropen in een overwinteringsplaats, is het voor hen niet evident om hun dagelijkse maaltijd te vinden.Daarom is het belangrijk dat mensen met een tuin een extra inspanning doen om vogels te helpen tijdens de wintermaanden.

Maar hoe voeder je vogels en doe je dit op een voor hen veilige en juiste manier?

Wat vooral van belang is, is dat je hen voorziet van vetrijke producten, zoals onder andere vetbollen, notenslingers, zelfs halve kokosnoten…Nog een leuke tip, om vogels extra voeding te geven, is door elke dag je tafellaken (met kruimels) uit te schudden in de tuin op een daarvoor bestemd plekje. Vogels zullen al snel doorhebben dat er daar iets te rapen valt en elke dag trouw op post zijn.Nog belangrijk is het dat je niet teveel voedert; vogels eten vooral ’s morgens en ’s avonds, om de nacht door te komen. Maar al wat overblijft, zal enkel andere (minder graag geziene gasten) aantrekken.

Vermijd om zoutrijk voedsel te geven; normale voedingsmiddelen bevatten zo al zout genoeg, extra is echt niet nodig. En hou er ook rekening mee, dat je geen boterhammen met boter gooit; aan boter hebben vogels helemaal geen boodschap.Heb je overschotten van fruit? Dat mag, maar appels geef je beter in zijn geheel, omdat die makkelijk bevriezen.Naast de natuurlijke producten, kan je uiteraard gebruik maken van de speciale vogelvoeders die worden aangeboden in de handel.

Het is misschien leuk om te weten, welke vogels van welk soort voedsel houden.

 • Merels, lijsters en spreeuwen houden ervan dat hun lunch of diner geserveerd wordt op een onbesneeuwd plekje achter de haag bijvoorbeeld. Op het menu mogen onder andere staan: brood, krenten, restjes van kaas, fruit en fruitresten, bessen en zelfs gekookte aardappelen.
 • Heb je regelmatig mezensoorten, zoals de koolmees en pimpelmees op bezoek?
 • Die zijn tuk op de speciale mezenbollen, maar houden ook van ongezouten noten, vogelzaad en zonnebloempitten. Zij eten graag op een voedertafel, of hangend in de boom.
 • Vogels, zoals de specht bijvoorbeeld, kan je plezier doen, door enkele vetbollen, of notenslingers vast te maken aan een boom in de tuin, waar weinig beweging is.
 • Onze gewone huismus en enkele vinkensoorten, houden van een gevarieerd menu, met onder andere bruin brood, strooizaad, resten van de tafel, zonnebloempitten, maar ook zaden van onkruiden vinden ze super lekker. Ze pikken het gewoon op van de grond, of uit een voederbuis.
 • Vogels die we vaak zien in de wintermaanden, zijn het roodborstje en het winterkoninkje. Zij zijn onze speciale gasten en houden van een culinair aanbod van bessen, meelwormen, maden en larven, broodkruimels en rauwe havermout. Geef hen een plekje zonder sneeuw, of onder een struik of heg.

Uiteraard is het belangrijk dat je een veilig plekje voorziet voor de vogels, want ook katten weten al snel dat vogels op een bepaalde plek hun eten halen. Het is dan ook belangrijk dat ze snel kunnen vluchten bij enig gevaar.De meeste vogels eten hun eten het liefst gewoon van de grond, maar voederhuisjes hebben dan weer het voordeel dat het voedsel beschermd is tegen weer en wind en dat de vogels veiliger zijn voor gevaar. (minimum 1,5 meter van de grond)Hou er rekening mee, dat ook in de tuin, de wet van de sterkste geldt; leg dus op verschillende plaatsen voedsel, zodat ook de kleine vogels de kans krijgen om iets mee te pikken. Zij kunnen ook makkelijker landen op een voedertafeltje.Naast voeding is water zeer belangrijk, vooral in de winter, wanneer er geen sneeuw ligt. Voeg wat suiker bij het water, om te vermijden dat het bevriest en ververs het regelmatig.

    

Zelf vetbollen maken?

 • Smelt 0,5 kg ongezouten vast vet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet te heet.
 • Voeg al roerend een mengsel van ca. 120 g gebroken hennepzaad en 50 g zonnebloempitten aan toe. Voeg eventueel het vogelvoer van je favoriete vogels toe.
 • Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas of een halve kokosnoot.
 • Voordat de brij stolt, leg je er een stevige katoenen draad in die er ruim bovenuit steekt (om de vetbol op te hangen).
 • Zodra de massa hard is geworden, kan je hem ophangen.
 • Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Hou een glas of blik even in heet water, dan komt de vetbol gemakkelijk los.

 

Meer weten over hoe je de vogelpopulatie kunt stimuleren in de tuin? https://www.natuurpunt.be/pagina/hoe-voeder-je-de-vogels-je-tuin

 

 

Opmerking plaatsen

Close