Decoratie

De verborgen betekenis van bloemen

Vandaag de dag zijn bloemen en planten er voor ons plezier, om te genieten van hun geuren en kleuren, maar in de oudheid, vooral in de Victoriaanse tijden, werden bloemen weleens ingezet om “verborgen boodschappen” over te brengen. Vaak werden ze gegeven aan vriend of vijand, om te benadrukken wat men niet luidop kon, of mocht zeggen.

We hebben een aantal van die beruchte bloemen en planten op een rijtje gezet, met hun dubieuze betekenis.

*De prachtige bloemen van de Camelia struik waren zeer gegeerd in de victoriaanse tijd en als je ze in handen kreeg als geschenk, betekende het dat die persoon zijn lot in jouw handen legde.

*De in het voorjaar bloeiende paarse hyacint, gaat terug naar de mythe van Apollo en Hyacinthus, waarbij de eerste toevallig de tweede doodde. Vanaf dan kreeg de paarse hyacint, de betekenis mee van : “vergeef me”. Dus wie weet, als je ooit een hyacint cadeau krijgt, wil iemand misschien bewust of onbewust vergiffenis vragen…

*De anjer is ook bij ons nog steeds bekend als een ceremoniële bloem. Maar in de oudheid, zat de betekenis vooral in de kleur anjer die je ontving. Kreeg je witte anjers cadeau, dan vond de persoon je wel heel aardig ; met de roze anjer, zou de persoon je nooit vergeten. Anders was het met een tweetonige anjer. Dat betekende eigenlijk dat je een “blauwtje” liep en de gele anjer betekende eigenlijk nog veel erger, dat de persoon je “minachtte”.

*De pittige bloempjes van de anemoon komen dan weer van het Griekse Anemos, wat wind betekende, omdat hun bloeitijd zo kort is. Kreeg je anemonen aangeboden, dan betekende het, dat je niet lang meer samen zou zijn. De persoon stond dan op het punt om je te  “verlaten”.

*Raar maar waar : terwijl Kamille in onze huidige tijd rust betekent, kregen de bloemen in de oudheid, de betekenis van “energie gevend in moeilijke tijden” toebedeeld, wat natuurlijk ook voor een zekere rust kon zorgen.

*Voor de Victorianen stonden de prachtige bloemen van de rododendron voor een “waarschuwing”. Niet slecht gevonden, want de bloemen zijn van nature giftig.

*Over zonnebloemen bestaat een legende die zegt, dat toen de Spaanse veroveraars Amerika bereikten, ze dachten dat zonnebloemen bestonden uit echt goud. Van daaruit groeide hun betekenis van “valse rijkdom”.

*Verbena staat al eeuwen bekend om het gebruik in religieuze ceremonies en ze kregen dan ook een toepasselijke betekenis, of liever boodschap toegekend van  : “bid voor mij”.

*Tansy of Tanacetum vulgare , de gele stuifbollen zien er leuk uit, maar in het verleden waren ze niet zo vredelievend en wanneer ze je aangeboden werden, kreeg je meteen een “oorlogsverklaring” erbij.

*Basilicum is eigenlijk een kruid en werd niet in boeketvorm gegeven, maar werd wel zoals nu nog steeds, gebruikt in bereidingen. De Victorianen hadden echter een niet zo fraaie betekenis toegekend aan het kruid, namelijk, als je het ergens aan de je voordeur vond, was er iemand die jou grondig “haatte”.

Denk daar maar eens bij na de volgende keer dat je een mooi boeket krijgt, van iemand waarvan je het niet verwacht….

Bron : http://www.goodhousekeeping.com/home/gardening/g2503/surprising-flower-meanings/?slide=10

Close
/* ]]> */