De zitbank is voor velen het centrale punt van de woonkamer. Het is over het algemeen daar waar men vrienden ontvangt, of gewoon lekker na het werk ontspant en geniet van een glaasje.

En toch bestaan er heel wat verschillende stijlen in zitbanken. Zou het dan toch onze persoonlijkheid zijn, die bepaalt welke soort bank we uitkiezen? Want wat voor de één makkelijk en comfy is, is dat helemaal niet voor de ander.

Even een duik in onze psychologie en het type bank voor jou.

Uiteraard bepalen we het type bank ook aan de hand van de hoeveelheid ruimte en het design van de ruimte zelf, maar als je een heel knuffelige persoonlijkheid bent, zal je nooit een klassieke sofa kopen, ook al woon je bijvoorbeeld in een statig herenhuis. Veel hangt dus af, hoe we zelf onze beleving van comfort en ontspanning inschatten.

*Een traditioneel hoeksalon in stof, met loungegedeelte, is voor heel wat mensen de juiste oplossing. Als je de ruimte hebt om dit type zitbank te plaatsen, zal je er veel plezier aan beleven, omdat het een perfecte bank is om toch een behoorlijk aantal mensen te ontvangen. Je zit lekker knus bij mekaar en in het verloren hoekje krijgt zelfs het lievelingshuisdier ook een plaatsje. En ben je helemaal alleen thuis en hou je van languit luieren? Dan is het loungegedeelte perfect om een luie zondagmiddag door te brengen.

*Ben je eerder klassiek, of conservatief ingesteld en hou je wel van een beetje stylish design? Moet voor jou alles matchen en ben je minder gehecht aan het cocoon effect? Of wil je een eerder mannelijk en stoere persoonlijkheid weerspiegelen in je interieur? Dan kan je opteren voor een lederen zitbank in een strak design, die vaak een moderne uitstraling heeft. Het is ook een perfecte zitbank voor mensen die druk bezet zijn en weinig tijd willen spenderen aan het onderhoud van het interieur.

*Een tweezitsbank is eerder een oplossing voor kleinere ruimtes. Daar is het soort bank dat je kiest eerder een uiting van persoonlijkheid dan de grootte zelf. Kies je voor een love seat, dan behoeft het geen uitleg dat je gezellig wilt knuffelen, of je comfortabel wenst terug te trekken met een goed boek. Kies je voor een klassieker zeteltje met franjes, dan wordt het eerder een formeel ontvangen van gasten, of een praktische oplossing om een verloren ruimte op te vullen.

*Een stijlvolle Engelse Chesterfield, kan erop wijzen dat de bewoner een eerder conservatieve persoonlijkheid is die meer houdt van luxe en imago, dan van hartjes en liefkozerij, maar het kan ook gewoon een deel van de persoonlijkheid zijn die met een lekker zachte wollen plaid over de zitbank heen, helemaal ontdooit en dan biedt deze stevige klassieker heel wat ruimte, die tegen een stootje kan…

*De Extra Large zitbank heeft veel weg van de hoeksalon, maar is meestal nog uitgebreider en heeft de bedoeling de woonkamer in te nemen. Deze zitbank bestaat zowel in leder als in stof en ook hier is het afhankelijk van persoon tot persoon, of het een bank wordt om gezellig in weg te zakken, of om stijlvol te relaxen. In ieder geval houden deze persoonlijkheden allebei van gasten ontvangen, of betreft het een grote familie, die gezellig samen aan de babbel gaan, of tegen mekaar aanleunen om te cocoonen.

*Chaise Longue is het paradepaardje uit de stal van de zitbanken. Hij straalt pracht en praal uit en vaak zie je dat ook in de persoonlijkheid weerspiegeld van de eigenaar, die kiest voor individueel comfort, een plaatsje voor zichzelf om languit te genieten. Daarnaast kan een chaise longue ook puur uit decoratiedoeleinden geplaatst worden, in het interieur van een trendy gevoelig persoon.

Meer weten? https://www.homify.nl/ideabooks/7936/welke-sofa-past-bij-mij

Comments are closed.

Close