De zomer is in het land en de temperaturen lenen zich om buiten te leven. Maar in plaats van te ontspannen en genieten van het mooie weer, moet je het gras afrijden. Heb je geen zin om elke week dezelfde klusjes uit te voeren en wil je meer quality time doorbrengen in de tuin? Dan kan je opteren om een deel van je tuin gras vrij te maken, door de aanleg van een extra zitruimte met een patio in grind.

Dit is ook een optie voor mensen die een kleine tuin hebben, met weinig buitenruimte om op die manier een handige en onderhoudsvriendelijke buitenruimte te creëren. En wat meer is, het is super makkelijk om deze extra ruimte zelf te maken.

Wat heb je nodig voor dit project?

-grind in een kleur naar wens, aangepast aan de rest van de buitenruimte

-boormachine

-ijzeren pins om de balken vast te zetten

-houten balken om de patio af te bakenen

-wals om de grond effen te maken

-gereedschap: zware hamer, schop

-zwarte tuinplastic tegen onkruid

Werkwijze:

Het maken van een patio gedeelte is best makkelijk en kan je in een halve dag tot één dag doen.

*Het eerste werk, is het afmeten van het stuk grond dat je hiervoor wilt gebruiken. Zet paaltjes met draad om het gebied af te bakenen.

*Met de schop en spade schep je een tiental centimeter gras en grond uit; op die manier kan je een degelijk laagje grind leggen, dat voldoende dik is om op te lopen. Het mag ook meer zijn natuurlijk.

*Eens het gras en de grond verwijderd is, ga je na of het geheel mooi effen ligt (met een waterpas); wellicht is niet alles effen, dus gebruik je een wals om het geheel mooi gelijk te maken; op die manier wordt de ondergrond ook harder.

*Vervolgens span je een stuk zwarte tuinplastic over de grond uit; dit zal het uitschieten van gras en onkruid tegengaan. Zorg dat het moois strak gespannen is.

*Om het plastic vast te houden, baken je de omtrek van je patio af met stevige houten balken voor buitengebruik. (reeds behandeld met houtbescherming)

*Om de balken goed vast te zetten in de grond, boor je op verschillende plaatsen in de balken openingen (om te vermijden dat de balken straks splijten); in de openingen klop je met de hamer lange ijzeren pinnen tot in de grond, voor extra stevigheid.

*Je patio gedeelte is nu klaar voor de toevoeging van grind. Je kan dit bestellen en laten afleveren bij je thuis, of als je zelf over vervoer beschikt, zelf ophalen.

Bij de detailhandel berekent men hoeveel grind je precies nodig hebt.

*Giet het grind in het midden van de patio en werk zo naar de uiteinden en hoeken toe, voor een mooie verdeling. Geef het grind een frisse wasbeurt om overtollig stof te verwijderen en de kleuren extra te doen uitkomen.

Effen het grind mooi uit en dan komt het leuke werk: het decoreren!!! Een gezellige loungeset, of eetgedeelte, maar ook ruimte voor de barbecue en enkele hippe planten, maken je patio helemaal af!

Bron: https://tixeertne.wordpress.com/2015/07/21/how-to-lay-a-pea-gravel-patio/

Opmerking plaatsen

Close