Tijdens sombere winteravonden, missen we vaak de zon en haar warme stralen en ook al heeft de winterperiode zeker zijn charmes (kijk maar naar de feestelijk verlichte straten, pleinen en huizen tijdens de kerstperiode), toch is het nodig om ook binnenshuis een warme gezellige sfeer te creëren met licht als hoofdbron als een soort lichttherapie.

Lichttherapie

Licht zet een stof in werking in onze hersens die ons een goed gevoel geeft en vult ons vitamine D gehalte opnieuw aan. Vandaar ook dat mensen in de wintermaanden vaak aan lichttherapie doen, hetzij kunstmatig hetzij door op vakantie te gaan naar warme oorden, waar zonlicht geen probleem is.

Maar ook als je thuis blijft, kan je perfect licht gebruiken om jezelf op te beuren.

Om dat effect te bekomen, is het belangrijk, hoe en waar lichtpunten opgesteld worden in de woning. Een mooi gelijke verdeling van het licht in huis, geeft het beste resultaat, om een bepaalde sfeer te creëren. Zo kan je door diverse lichtpunten op mekaar af te stemmen, zelf je seizoen in huis bepalen. Bij Lampen24 hebben ze een brede collectie aan verschillende soorten lampen.

Wil je bijvoorbeeld een open en lichte atmosfeer in de keuken, die net als de lente voelt, die binnen komt waaien? Dan kies je voor een heldere Ledverlichting, die je verdeelt over de ruimte door een handige led-rail bijvoorbeeld, maar je kan ook zonnige hoekjes creëren, door één imposante led-armatuur te gebruiken, die een deel van de ruimte helemaal oplicht.

Datzelfde kan je ook doen, om donkere hoeken op te fleuren en vervelende schaduwen te vermijden; gebruik hiervoor geen kleine lichtpunten, maar eerder grote vloer- en tafellampen, met brede kappen, die een zacht en waaiervormig licht verspreiden, die aan de ruimte een instant gevoel van welbehagen geven.

Hoe je een lichtpunt opstelt en met welke lichtsterkte, bepaalt welke sfeer je creëert; test daarom verschillende lampen uit met diverse lichtsterkte, om precies die uitstraling te krijgen die je voor ogen had voor een ruimte. Of vervang de lampenkap van die oude lamp, door een moderner exemplaar en je zal zien dat zelfs dat kleine detail, een wereld van verschil kan maken.

Daarnaast kan je door het combineren van lichtpunten in kristal, glas en metaal, met zachte stoffen en texturen, een totaal andere sfeer bekomen, dan de felle en koele uitstraling voorheen. Kies daarbij voor warme kleuren zoals geel en goudtinten en de ruimte zal baden in zonlicht. Op die manier kies je jouw persoonlijke sfeer in elke ruimte van je huis.

Buitenverlichting

Niet enkel binnenshuis, maar ook in de tuin en op het terras is het belangrijk om de juiste verlichting te kiezen. Niet enkel moet een buitenverlichting functioneel zijn; denk maar aan de oprijlaan die perfect verlicht moet zijn, om makkelijk de auto te parkeren, maar buitenverlichting is ook nodig om eventuele ongewenste gasten af te schrikken, door bijvoorbeeld met sensoren te werken. En daarnaast willen we van onze buitenruimte ook een echte thuishaven maken, net omdat we steeds meer buiten leven. Daarom hebben we ook buiten echte sfeerverlichting nodig, die een gezellige loungehoek nog gezelliger maakt, of die voldoende licht voorziet, om een laat avondmaal op de veranda te eten. Als een eerder hebben we een artikel geschreven over verlichting voor in de tuin.

Ledverlichting

Een veel gebruikte verlichting buitenshuis is Ledverlichting. Net omdat ledverlichting bestaat in talloze uitvoeringen en kleurencombinaties, kan je precies waar jij het wilt, de juiste stemming creëren. Zo kan je tijdens de wintermaanden bijvoorbeeld, beter een combinatie maken tussen warm wit en koeler wit, om de overgang tussen warmere binnentemperaturen, met de koudere buitentemperaturen, vlotter te doen verlopen.

Dimmers

Net als binnenshuis, zijn ook buiten, het gebruik van dimmers een echte must, om de juiste sfeer te scheppen; je kan op elk moment van de dag, de verlichting regelen zoals jij dat wenst. En met de “slimme” verlichting kan je deze sfeer al instellen met je smartphone, vooraleer je werkelijk thuis bent, waardoor je je al helemaal thuis voelt komen, wanneer je de oprijlaan opkomt.

Energiezuinig

Het installeren van buitenverlichting is minder evident dan het plaatsen van verlichting binnenshuis. Daarom kiezen mensen vaak voor een verlichting op zonne-energie. Maar net daar ligt het probleem in de winter. Omdat de wintermaanden nu eenmaal minder zonuren telt, kan een gewone solarverlichting minder opladen, waardoor deze verlichting ook minder lichturen presteert in het donker. Daarnaast heeft ook de koude haar invloed op de prestaties van solarlampen. En wat ben je met een half verlichte tuin?

Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een degelijk en energiezuinig systeem, dat ervoor zorgt dat je toch voldoende licht krijgt in de tuin en om het huis. Dat type verlichting wordt aangestuurd door een transformator, door middel van een lichtgevoelige sensor en een timer (optioneel), die je gewoon aansluit op het lichtnet met een eenvoudige stekker. Makkelijk te installeren en je kan het uitbreiden naar wens.

Gelukkig zijn er voldoende andere lichtsystemen, die ook jouw tuin en buitenruimte, die sfeer geven die jij wenst, gaande van spots tot lantaarns, zuilen, lampen en zoveel meer, om net dat hoekje, die bijzondere boom of dat tuinpad perfect te verlichten.

Tip: zorg er steeds voor dat je een degelijke en veilige aansluiting voorziet, die weersbestendig is en die beschermd is tegen externe invloeden.

Kortom, de juiste verlichting zorgt ervoor dat je huis een echte thuis wordt en laat je al snel de koude wintertemperaturen vergeten, wanneer je vertoeft in jouw oase van rust, badend in een warme en ontspannende lichtsfeer.

Bron artikel: http://www.telegraph.co.uk/interiors/home/the-best-ways-to-light-your-home-this-winter/

Opmerking plaatsen

Close