Dat een project niet moeilijk hoeft te zijn, bewijst het volgende voorbeeld. Deze handige buitenbar werd helemaal vervaardigd uit oude houten kratten en het leuke is, dat je ze na de zomer gewoon weer afbreekt en opbergt in de garage of tuinhuis.

Wat heb je allemaal nodig?

-12 houten kratten

-4houten terrasplanken

-flexibele primer en witte grondverf

-verf voor de toplaag in een kleur naar wens

-Houtbescherming voor buiten als afwerking

-Verfborstels

-Een plaat op wieltjes (bij voorkeur met een remsysteem) om onder het geheel te monteren (op die manier kan je je bar overal heenrijden en uitstallen)

-Bevestigingsmaterialen :

8 verzinkte plaatjes, 4 verzinkte hoeksteunen, schroeven voor buitengebruik in diverse formaten, een houder voor de baraccessoires (hier werd een emmertje gebruikt)

-Cirkelzaag of handzaag

-Schroefboormachine

Werkwijze:

*Neem de terrasplanken.

*Geef ze een laagje houtbescherming en laat drogen.

*Schuur de kratten lichtjes op om zo de verf betere grip te geven en wrijf het hout nadien even in met white spirit.

*Zet eerst een primer op het hout, voor, onder en binnen en laat alles goed drogen; dit kan even wat tijd in beslag nemen. Twee lagen is aanbevolen.

*Als alle kratten droog zijn, kan je beginnen met de montage. De toplaag laten we voor straks, als alles gemonteerd is; dan kan je ook de schroeven meeschilderen.

*Om de bar te monteren, heb je vier setjes van drie kratten nodig; twee setjes met de open zijde naar voren gericht en twee setjes met de open zijde naar de zijkant gericht. (zie foto)

*Zet eerst de centrale kratten op elkaar en zet ze aan de zijkant vast met schroeven; om de kratten goed samen te houden, gebruik je aan elke hoek, zowel boven als onder, platte latten hout. Teken af, waar de gaten komen, boor de gaten voor en schroef de latten vast aan de kratten. (zie foto) Doe dit bij alle kratten en schroef ook de setjes aan mekaar vast op dezelfde manier. (het lijkt moeilijker dan het is)

*De achterzijde zet je vast met metalen plaatjes voor extra stevigheid.

*Plaats nu de laatste sets kratten elk aan een zijde van de bar, met de open zijde naar links of rechts gericht.

*Schroef ze vast aan de voorzijde van de bar, door middel van schroeven. Aan de achterzijde zet je enkele hoeksteunen voor meer stevigheid (de zijkant is breder dan de voorzijde). Een viertal hoeksteunen is voldoende

*Nu de bar gemonteerd is, ga je de toplaag schilderen. Drie lagen geeft een super goede dekking; schuur lichtjes op tussen elke laag.

*Zet de bar omgekeerd. Nu ga je onderaan op elke hoek een wieltje bevestigen. Teken de gaten af boor ze voor en schroef ze dan vast aan de kratten.

*Zet de bar terug rechtop. Als laatste ga je de terrasplanken gebruiken om een mooi werkblad te maken. Laat de planken langs weerszijden een beetje over de kratten heen hangen. Zaag ze op maat. Schuur de ruwe zijkanten mooi glad.

*Als je dit nog niet deed, geef je nu ook de onderzijde van de planken een hout beschermingslaag, alsook de gezaagde zijkanten.

*Als de planken gedroogd zijn, kan je ze bovenop de bar monteren. Ook hier kan je ze makkelijk vastschroeven in de houten latten van de kratten. (zie foto) Zet ze voldoende vast om te vermijden dat het blad loskomt.

*Bevestig als laatste je accessoires door middel van kleine schroefjes. (zoals bv. Een emmertje voor afval, knopjes voor handdoeken enzovoort…)

Je buitenbar is klaar!

Bron: http://toriejayne.com/tutorial/diy-outdoor-bar-tutorial

Opmerking plaatsen

Close