Cre-a-tief

Bouw jouw eigen tuinserre

Bouw jouw eigen tuinserre. Als dit geen ecologisch project is, weet ik het niet meer. Daarenboven is het een superleuk zomerproject om samen met de kinderen te doen.

Het vraagt wel enige voorbereiding, want aangezien de serre voor het grootste deel bestaat uit gerecycleerde pmd waterflessen en je er zo’n 1500 nodig hebt voor een degelijke serre, ben je op voorhand al een tijdje bezig met het verzamelen ervan. Je kan natuurlijk ook opteren voor een miniserre.

Naast plastic flessen, heb je nog 4 houten palen nodig om het skelet te maken en daarnaast nog houten latten voor het flessenkader. Diverse tuinstokken worden gebruikt, om de flessen aan te rijgen en daarnaast hamer, spijkers, betonmix enzovoort,  om ervoor te zorgen dat alles goed vast blijft zitten.

*Verwijder alle etiketten en doppen van de flessen.

*Snij de onderkant uit de flessen, zodat je ze mooi in mekaar kan passen.

*Plaats eerst de 4 basispalen in de grond. Verstevig ze met betonmix, zodat ze mooi stevig blijven staan.

*Monteer de kaders voor de flessen, 4 zijkanten en een dak. Bepaal op voorhand of je een plat dak wenst, of een schuin dak. Een schuin dak vraagt iets meer werk, omdat je meer kaders moet maken.

*Neem de tuinstokken en rijg de flessen aan mekaar, door ze in mekaar te steken via de uitgesneden onderkant. Let wel, dat je de bovenste en onderste fles andersom in mekaar steekt.(bodems in mekaar) Op die manier blijft de stok stevig zitten, doordat hij uit de smalle top van de fles steekt. Laat zeker een stukje stok over, want die heb je nodig om de flessen te bevestigen aan het kader.

*Zijn alle flessenrijen klaar? Bevestig ze op de kaders, door middel van de tuinstok. Maak goed vast, zowel onderaan als bovenaan. Vul het kader goed op, zodat je een stevig geheel krijgt. Gebruik hiervoor nietjes voor hekwerk of stevige schroeven.

*De afgewerkte flessenkaders, kunnen nu bevestigd worden op de basispalen. Werk eerst rondom en plaats dan de dakpanelen.

*Als laatste plaats je de deur, die je vastmaakt aan de frontkader. Zorg er wel voor dat je een kleine ruimte laat bovenaan en onderaan, zodat de deur vrij open en dicht blijft gaan, als het materiaal zich zet.

KLAAR !! En dan nu plantjes uitzoeken en kweken !!

Bron : http://www.scribd.com/doc/47195645/How-to-build-your-own-Recycled-Plastic-Bottle-Greenhouse-Education-Project

 

Close
/* ]]> */