Cre-a-tief

Bouw je eigen zwembad voor een prikje

Eigen zwembad

Enkele weken geleden verscheen de zwembadcontainer in het nieuws verscheen. Nadien, begon iedereen naarstig te zoeken naar manieren om snel en betaalbaar een eigen zwembad te bouwen.

De volgende handige Harry, Torben Jung, heeft hier wel een heel goedkope oplossing voor gevonden. Naar aanleiding van een tv-programma, waar de uitdaging was een zo goedkoop mogelijk zwembad te bouwen, ging hij aan de slag en bouwde een zwembad voor amper 120 euro.

Torben ging de uitdaging aan en ging aan de slag met 9 paletten, waterdichte zeilen en enkele spanriemen. Hier volgt zijn stappenplan :

Stap 1

Eerst zocht hij een goed plekje uit in de tuin. Op het eerste zeil creëerde hij de vorm van het zwembad met de paletten. De paletten werden verbonden met  planken aan de bovenzijde. Om aan de druk van het water te weerstaan, bevestigde Torben ook nog spanriemen aan de buitenzijde van het zwembad.

Stap 2

Vervolgens werd de binnenzijde van het zwembad bekleed met oude, afgedankte kledij. Dit werd gedaan om te vermijden dat het water het zeil door de gaten van de paletten naar buiten zou drukken. Daarna werd het waterdichte zeil geplaatst. Het is belangrijk dat het goed gecentreerd wordt en overal even ver over de rand hangt. Eens het zeil goed lag, kon het aangespannen worden en met een nagel- of nietjespistool vastgemaakt worden aan de randen.

Stap 3 

De buitenzijde van het zwembad kan je verder aankleden met riet, planken, … om het even wat! Tot slot kan je ook nog een zwembadpomp plaatsen om het water gezond te houden.

En het kostenplaatje voor dit alles?

Laten we er van uit gaan dat je de paletten ergens gratis op de kop kan tikken. Een goedkope zwembadpomp met filter kost je zo’n 40 euro.

Een waterdicht dekzeil van 8×12 meter kost ook ongeveer 40 euro. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je zwembad. Een zwembad met 9 paletten zou een doorsnede van ongeveer 3,5m hebben. Aangezien je er twee nodig hebt, komt het op een kleine 80 euro.

Voor 120 euro kan je dus al je eigen zwembad bouwen in de tuin! Véél goedkoper dan een volledig zwembad te laten ingraven en zelfs goedkoper dan sommige opbouwzwembaden.

Geweldig toch!!

Bron : http://www.inspirerend-wonen.be/doe-het-zelf-2/diy-fiches-tuin/zwembad-zelf-bouwen-120-euro.html

(Foto’s: Torben Jung)

Close
/* ]]> */