Cre-a-tief

Bloemschikken : een Paastaart maken

Heb je een paasfeest gepland en ben je nog op zoek naar een gepaste tafeldecoratie? Dan is het volgende projectje een leuk idee ; de Paastaart

Wat heb je nodig?

-Zoveel mogelijk eierschalen van zowel ganzeneieren, kippeneieren, kleine kippeneieren en kwarteleieren. Een deel waar je het bovenste kapje afdoet(dat worden de vaasjes), een deel die gewoon uitgeblazen werden en zelfs halve eierschalen

-Bloemen, bijvoorbeeld Narcissen of andere bloemen die voor een goede vulling zorgen.(kijk wat er momenteel nog meer in de aanbieding is) Ornithogalum is mooi, maar zelfs Gerbera’s kunnen ook in zo’n eierschaalvaasjes

-Helleborus foetidus bloemen als groen

-Een grote strook Muehlenbeckia = bruine in elkaar gevlochten takjes die op rol te koop zijn

-Een platte schaal van ± 40 cm diameter

-pluimpjes naar keuze: wit, geel, groen of de kleur die bij je bloemen passen

-Een scherp aardappelmesje om de bloemen aan te snijden

Werkwijze :

*Maak op je platte schaal een opstaande kraag (zogezegd een taartvorm) van twee cirkels Muehlenbeckia. Die haakt zo wel in elkaar, je hoeft niets vast te binden.

*Leg midden in je taartvorm een aantal stevige ganzeneieren kris kras door elkaar. Dit vormt de bodem waarop de eieren komen die we als vaasjes zullen gebruiken. Dus leg als bodem geen kippeneierschalen die zijn te broos om de met water gevulde ganzeneieren te dragen. Je kan bijvoorbeeld ook een bodem van mos gebruiken, als je niet voldoende eieren hebt.

*Maak nu daarop een uit de Muehlenbeckia komende schikking van ganzen eiervaasjes, op verschillende hoogte. Je moet eventueel de onderste laag wat aanpassen om ervoor te zorgen dat de vaasjes goed vast zitten.

*Steek hier en daar een bruine kippeneierschaal met bolle kant naar boven.

*Vul de ganzeneieren met water. Let op dat je er voldoende water in doet. In zo’n ganzen eierschaal kan meer dan 70 cc of ml water.

*Snij je bloemen schuin, scherp ze af en zet ze in de vaasjes. Verdeel de tinten een beetje als je variatie van Narcissen hebt.

*Draai de kippeneierschalen nu voorzichtig om, zonder de bloemen te kraken. Dit doe je nu pas, omdat je anders door de bloemen (toch grote Narcissen) de kippeneierschalen minder goed zou zien.

*Vul tussendoor aan met eierschalen zodat je een mooi geheel krijgt.

*Steek als laatste de groene kleine Helleborus foetidus, die frist het geheel op. Als je Helleborus foetidus hebt die reeds een zekere leeftijd heeft, dan zijn je bloemen steviger en dubbel aan de stengels. Je kunt die stevige stengels mooi middendoor snijden en de bloemen in kleinere trossen splitsen.

*Verdeel nu pluimpjes op de rand van Muehlenbeckia en op de zijkant, door ze gewoon tussen de Muehlenbeckia te steken.

*Leg als laatste hier en daar kwarteleitjes. Blijven die niet mooi liggen , dan kun je er een paar vastlijmen met een beetje koudlijm of met stiftlijm.

Variatie tip

Je kan ook een nest maken met takken van de krulwilg, die je eerst op een halve piepschuimbol vorm geeft.

Bron :

http://www.tuinadvies.be/artikels/paastaart_met_paaseieren.htm

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */