Cre-a-tief

Bloemen voor de bloemsierkunst

Elke week stellen we voor de creatievelingen onder jullie, een bloemstuk voor, dat je rechtstreeks uit de tuin kan halen. Vandaag willen we iets dieper ingaan op het soort bloemen en planten, die vooral geschikt zijn voor de bloemsierkunst.

Met het oog op een nieuw tuinseizoen, volgt hieronder een lijst met de meest geschikte bloemen, die je gewoon in de tuin kan planten of zaaien, om er daarna prachtige bloemdecoraties van te maken.

Geschikte bloemen en planten en het verwerken ervan in de bloemsierkunst :

1)Eénjarigen

Heel wat éénjarige planten zijn geschikt om er de leukste creaties uit te maken. De bloeitijd is wel korter dan bij vaste planten, plant ze dus in tussenpauzes. Ze krijgen ook geen nieuwe scheuten, dus moet je voldoende van één soort voorzien. Gebruik ook niet teveel mest, want dan gaan ze te snel groeien.

 • Nigella of juffertje-in-het-groen

Dit is een éénjarige die zeker niet in de tuin van een bloemschik(st)(k)er mag ontbreken en die ter plaatse gezaaid dient te worden. Ze is geschikt om zowel vers of als droogbloem gebruikt te worden.

 • Zinia

De zinia is een gerbera-achtige bloem, die best ook ter plaatse in de tuin gezaaid kan worden.

 • Asters

Asters doen het perfect in de tuin maar kunnen weleens last hebben van wortelrot. De aster kan zowel vers als gedroogd verwerkt worden.

 • Amaranthus of kattenstaart

Er bestaan rode en groene staarten als bloemen en ze zijn rechtopstaand of afhangend. Deze bloemen lenen zich uitstekend voor het maken van zowel horizontaal als verticaal opgebouwde bloemstukken.

De plant zaait zichzelf uit ! Hou daar rekening mee in de tuin.

 • Gemengde soorten :

Er bestaan zaadpakjes die verschillende soorten éénjarigen bevatten. Het is kostenbesparend, als je slechts af en toe een bloemstuk knutselt. Plant de plantjes dan wel niet te dicht op elkaar.

2)Siergrassen

Siergrassen zijn heel gemakkelijk om te kweken. Wel moet men hier oppassen voor verwildering.

3)Tweejarigen

 • Dianthus of duizendschoon

Een uitstekende snijbloem, die opduikt als de voorjaarsbloeiers hun beste tijd gehad hebben.

De duizendschoon is een stevige bloem die zich laat drogen. Aan de stengel zit veel groen zodat in een boeket met duizendschoon niet veel bijkomstig groen moet aangebracht worden.

 •  Lunaria of Judaspenning

Het zijn vooral de penningvormige zaaddozen die deze plant voor het bloemschikken zo aantrekkelijk maken. Het grootste nadeel zit in zijn haast onuitroeibare voortplantingsdrang maar met wat wieden krijgt men er wel paal en perk aan.

4)Bol- en knolgewassen

Wil men het jaar rond snijbloemen dan heeft men zeker bol en knolgewassen nodig in de tuin.

5)Vaste planten

Onder vaste planten rekenen wij de planten die de winter boven- of ondergronds doorkomen en in de lente weer de kop opsteken om te groeien en te bloeien.

In deze categorie bestaat er een rijke keuze. Voorzie een hoekje in de tuin om enkel bloemen te planten die je gebruikt voor bloemstukken.

 • Delphinium of ridderspoor

Dit is een bloem om in zeer grote bloemstukken te verwerken. Een delphinium kan je uit zaad kweken. Een delphinium houdt het ongeveer drie jaar op dezelfde plaats uit. De grond mag niet te zwaar en niet te vochtig zijn. Na die drie jaar is het best dat men nieuwe planten plaatst, of ze door scheuren te vermeerderen.

De vorm van het blad van de delphinium vormt een aantrekkelijk element bij de verwerking van deze plant in een bloemstuk.

 • Gypsophila paniculata

Van deze soort, bestaan zowel compacte als losgroeiende variëteiten die elk op hun beurt voor de bloemsierkunst gebruikt kunnen worden. Gysophyla moet ver van mekaar staan op een droge plaats. Hij vraagt wat voedsel en de afgesneden bloemen zijn uitermate dankbaar voor water met wat suiker in.

 • Liatris

Een aparte plant met roze, paarse en witte bloemen. De liatris is zelf te zaaien. De plant geeft kleine bolletjes die men kan drogen en na de winter weer kan planten.

 • Hosta

Er zijn een groot aantal hosta’s die zowel in grootte als in bladtekening danig van mekaar verschillen. Vooral de bontbladige variëteiten met blinkende bladeren komen voor het bloemschikken in aanmerking, ter aanvulling in grotere stukken. Een hosta houdt van een vochtige voedsel- en compostrijke grond waarin weinig kalk zit.

 • Herfstaster of septemberkruid

Herfstasters zijn vaste planten die de laatste tijd in diverse kleuren in de gespecialiseerde kwekerijen te verkrijgen zijn. Ze zijn wel gevoelig voor witziekte.

 • Phlox

Deze, een beetje uit gratie geraakte plant, is heel goed te gebruiken in de bloemsierkunst.  Vooral de soorten met de kleinere bloemtrossen zijn voor het bloemschikken geschikt. Verplant of scheur ze om de drie jaar, om dezelfde kwaliteit te behouden.

 • Herfstbloeiende chrysanten

Deze chrysanten lenen zich uitstekend voor het bloemschikken en met weinig inspanning kan men ze overwinteren om het volgend jaar weer in bloei te trekken.

 • Solidago en solidaster

Deze planten zijn haast niet weg te denken in een bloemstuk. Het is immers onmogelijk om een boeket samen te stellen uit alleen maar enkel- stelige bloemen zoals rozen of anjers. Een goed gevuld bloemstuk moet ondersteund worden door vertakt bloemige snijbloemen.

De solidaster is een kruisingsproduct tussen een solidago en een aster.

 •  Hypericum of hertshooi

Deze planten zij uiterst geliefd bij het bloemenschikken omwille van hun bessen. Hierin zijn er heel veel variëteiten met ronde bessen of bessen die uitlopen op een punt. Het zijn vaste planten met een ietwat houtige structuur.

 • Veronica- of ereprijssoorten

Dit is een bekende plant voor de border en voor de rotstuin. Het is een struikachtige plant met een wintergroen blad. Ze houdt van een vruchtbare, goed gedraineerde grond. Vermeerderen gebeurt meestal door deling.

 • Doronicum of voorjaarszonnebloem

Deze bloemen gaan vaak verkeerdelijk als gele margrieten door het leven. De afgesneden bloemen gaan snel krullen. Daarom laat je ze na het snijden, best eerst 24 uur lang vocht opzuigen alvorens ze in een bloemstuk te verwerken.

De hoge bloemen vragen vaak een steun tegen het omwaaien. Ze vragen een voedzame grond en de vermeerdering gebeurt door scheuren na de bloei.

 • Digitalis of vingerhoedskruid

Dit tweejarig kruid groeit in elke normale tuingrond. Het is van nature een bosplant en houdt van een kalkrijke grond. Het vingerhoedskruid zaait zich (te) gemakkelijk uit. Haal ze dus weg, vooraleer ze zaad krijgen.

 • Pioenen

De pioenroos is de laatste tijd weer in, om te gebruiken in bloemstukken. Een nadeel van deze bloemen is hun geringe bloeiduur en het bruin worden van blad en bloem.

 • Alchemilla of vrouwenmantel

Zowel de bladeren als de bloemen komen voor het bloemschikken in aanmerking. De aparte geel-groene kleur laat zich uitstekend combineren met andere bloemen. Plant best de variëteit A. mollis,  want de rotsplant is voor het bloemschikken niet geschikt.

 • Tritoma of vuurpijl

Door haar aparte bloeiwijze is ze erg geschikt voor de bloemschikkunst.

 • Helleboris of kerstroos

De bloemen zijn geschikt om in bloemstukken te gebruiken, maar houden het  jammer genoeg niet lang. Gebruik ze dus niet in creaties die lang mooi moeten blijven.

6)Meer voorbeelden in een notendop :

Eén- en tweejarigen

Ageratum houstonianum of fluweelbloem, Antirrhinum majus of leuwenbek, Calendula vulgaris of stuikheide, Campanula medium of klokjesbloem, Centaurea cyanus of korenbloem, Cosmos bipinnatus of cosmea, Dahlia cultivars, Delphinium grandiflora of ridderspoor, Dianthus caryophyllus of anjelier, Gypsophila of gipskruid, Hilianthus annuus of zonnebloem, Matthiola incana of violier, Nigella of damascena of juffertje-in-‘t-groen, Penstemon of slangenkop, Reseda ordorata of wouw en de Scabiosa of duifkruid.

Vaste planten

Achillea, Aconitum of monnikkap, Agapantus of Afrikaanse lelie, Asparagus densiflorus of sierasperge, Astilbe, Echinops of kogeldistel, Erigeron of fijnstraal, Eryngium alpinum of kruisdistel, Limonium of zeelavendel, Papaver nudicaule of IJslandse papaver en de Viola cornuta-groep of viooltje.

Bol- en knolgewassen

Alium aflatunense en A. schoenoprsum respectievelijk sierui en look, Anamone coronaria of anamone de Caen, Dhalia, Iris foetidissima en I. sibirica respectievelijk de stinkende lis en iris, Lilium tigrinum, L. longiflorum, L. speciosum en L. regale respectievelijk de lelies en koningslelie, Muscari armeniacum of blauwe druifje, Narcssus pseudonarussus en N. cultivars of narcis, Ornithogalum arabicum of zuidenwindlelie, Ranuculus asiaticus of ranonkel – boterbloem – speenkruid, Tulipa-cultivars of tulpen.

Bron : http://www.volkstuinen.be/leesvoer/bloementuin/bloemschikken.htm

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */