Het volgende projectje vonden we superleuk en origineel.

Ben jij ook iemand die graag de tuin ingaat en de leukste bloemen plukt om ze nadien te drogen, om te gebruiken in creatieve projecten? Dan weet je wellicht ook dat als je bloemen mooi plat wilt krijgen, dit vaak een hele bedoening is, waar dikke boeken en gewichten aan te pas komen. Niet altijd de beste oplossing, maar het volgende handige ding werkt perfect en het ziet er nog mooi uit ook.

De bloemenpers is heel makkelijk te maken en je zal er uren plezier aan beleven.

Wat heb je allemaal nodig voor dit project?

-Twee mooie stukken hout van hetzelfde formaat. Je maakt ze zo groot als je zelf wilt, al naargelang hoeveel je in één keer wilt drogen. Als je geen gewone stukken hout vindt, kan je ook twee dikke snijplanken gebruiken.

-Vier aluminium bouten

-Vier vlindermoertjes en vier lamelletjes

-Kartonnen of heel dunne houten plaat

-Wit tekenpapier

-Een zaag, als je zelf je hout op maat gaat zagen (je kan dit uiteraard ook in de houthandel laten doen)

-Boormachine

-Schuurpapier

Werkwijze:

*Zaag je stukken hout op maat en schuur de kanten mooi glad.

*Leg je stukken op mekaar en druk goed vast. Je kan hiervoor een bankschroef gebruiken of een tweede persoon vragen om de twee delen goed bijeen te houden.

*Maak een markering op de vier hoeken, waar je openingen komen.

*Boor de vier gaten (door de twee planken heen), op elke hoek één. Het boorgat moet even groot zijn als de dikte van de bouten. Misschien maak je best eerst een testgat in een apart stuk hout om te kijken of de bout goed past.

*Met het schuurpapier maak je de booropeningen mooi effen.

*Knip nu je karton of fijn houtplaatje op maat. Knip de verschillende lagen iets kleiner dan de omvang van de stukken hout. Knip de hoeken eraf, zodat ze mooi tussen de bouten vallen.

*Doe nu hetzelfde met het tekenpapier. Gebruik één van de kartonnen plaatjes om de juiste maat te knippen.

*Om de twee houten platen tot een pers te monteren, draai je in elke hoek van het onderste stuk hout, een bout tot beneden door.

*Leg hierop afwisselend een stuk karton en een stuk papier.

Op het papier komen uiteraard je bloemetjes te liggen die je wilt drogen.

*Voeg opnieuw een laag karton en tekenpapier (+bloemen) toe en bouw zo verder je persblok op.

Tip: gebruik bij voorkeur tekenpapier en geen keukenpapier, want dat kan drukvormen achterlaten op je bloemen.

*Nu leg je de bovenste plaat op het geheel door ze over de bouten heen te schuiven. Druk ze goed aan en draai de lamelletjes en de vlindermoertjes over de bouten. Met de moertjes draai je de houten plaat nog steviger op het papier/karton. En je krijgt overal een evenredige druk.

 

Tips:

  • De beste manier om op een goede manier bloemen te drogen, is door ze ongeveer een maand ( ja, dertig dagen ), tussen de pers te laten. Als je je bloemen te vroeg uit de pers haalt, kunnen ze scheuren of rimpelen.
  • Pluk je bloemen op een droge dag in de late voormiddag als de dauw is opgedroogd.
  • Leg je bloemen of planten direct na het plukken tussen de pers en leg ze niet in direct zonlicht.
  • Droog bloemen en planten van hetzelfde type en leg ze met het hart naar beneden. Droog steeds planten met een gelijkaardige droogtijd.
  • Geef elke plant of bloem evenveel ruimte; zo niet zullen ze aan elkaar vast drogen.

*In het voorbeeld werd de bovenzijde van de pers verder afgewerkt met een leuk bloemenmotief. Hier werd een foto van een plant uit een boek geknipt; deze afbeelding werd met lijm op de topplaat aangebracht. Om ze te vereeuwigen werden enkele lage mod podge eroverheen gestreken. Als afwerking werd een beschermende acryllaag aangebracht.

Veel plezier!

Bron: https://gardentherapy.ca/handmade-flower-press/

Opmerking plaatsen

Close