Tuin

Biodivers tuinieren

Biodivers tuinieren

Biodivers tuinieren is in feite een nieuwe benaming voor het vroegere ecologisch tuinieren, een begrip dat al meer ingeburgerd is. Het gaat er hem eigenlijk om, om zoveel mogelijk verschillende bloemen en planten te plaatsen (diversiteit), die dan weer op zich heel wat verschillende diertjes aantrekken die er dan samen voor zorgen dat de bodem op een natuurlijke manier onderhouden wordt.

Hoe kan jij biodivers tuinieren?

1) Start onder de grond

Biodiversiteit is niet altijd zichtbaar. Ook onder de grond speelt biodiversiteit een belangrijke rol! Een rijk bodemleven (goedaardige schimmels, bacteriën, insecten, wormen,…) bepaalt voor een groot deel het succes van uw gazon, moestuin, bloemenborder,…

Een gezonde bodem is dicht bevolkt met goedaardige bacteriën, schimmels, insecten, algen, wormen,… Allemaal dragen ze hun steentje bij in het omzetten van organisch afval (plantenresten) tot humus. Humus is verteerd organisch materiaal en houdt voedingstoffen en water vast tot op het moment dat de plant er gebruik van maakt.

Een rijk bodemleven helpt echter ook allerlei bodemziekten te voorkomen. De verschillende bodemorganismen houden elkaar in evenwicht. Ze zorgen voor een goede bodemverluchting zodat de plantenwortels flink kunnen uitgroeien en makkelijk aan voedingsstoffen en water geraken.

**TIPS:

Vermijd spitten in je tuin! Dan meng je minder voedselrijke lagen met de humuslaag, waardoor je planten minder voeding opnemen en dus minder snel groeien. Bovendien moet het bodemleven even herstellen nadat je gespit hebt. Bewerk de bovengrond liever met een woelvork, tuinhark of klauw. Hiermee maak je de grond los zonder het bodemleven te verstoren.

Mulch je bodem en breng hem tot leven!

Mulchen is het toedekken van de bodem met een laag organisch materiaal zoals herfstbladeren, grasmaaisel, houtsnippers of compost. Hierdoor bescherm je de bodem en vormt zich een perfect deken voor een rijk ondergronds leven. Dit resulteert in een kruimelige en lekker ruikende bodem.

 2) Kies de juiste planten

Geen enkele plant is gelijk en elk heeft zijn eigen behoeftes qua bodemtype en temperatuur. Kies dus voor inheemse of zelfs streekeigen planten zoals bessenstruiken, beuk, eik, linde,… Aangezien er geen energie verloren gaat naar het proberen aanpassen aan de ‘verkeerde’ omgeving, kan die door de plant gespendeerd worden aan groei en bloei. Ze worden mooier en sterker en ze zullen minder water en meststoffen vereisen. Bovendien zijn ze ook meer resistent tegen ziektes en plagen. Ze zijn doorgaans ook goedkoper en makkelijker verkrijgbaar.

**TIPS:

Zorg bij voorkeur voor een begroeiing in lagen: onder de grond zit de knol- en bollaag, dan volgt de strooisel-, de kruid-, ( met planten tot 135 cm hoog ) de struik- (planten van 135 tot 800 cm hoog) en tenslotte de boomlaag. Deze lagen zijn zelfregulerend, trekken een gevarieerd plantenleven en een scala van dieren aan die zich tussen de lagen geborgen zullen voelen. Bovendien krijgt onkruid zo minder kans.

3) Schakel dieren en insecten in

In een biodiverse tuin kan u rekenen op hulp uit onverwachte hoek: beestjes!

  • Regenwormen en miljoenpoten bijvoorbeeld ruimen dode planten op en verwerken die tot belangrijk humus voor de planten.
  • Bijen, hommels en vlinders helpen bij het bestuiven van bloemen en bloesems.
  • Kevers, zweefvliegmaden en gaasvliegen verorberen bladluizen.
  • Zangvogels, egels, spitsmuizen en padden verdelgen slakken.
  • Mieren verluchten de bodem, ontbinden afval en dode dieren, eten mijten en vlooienlarven, enz…

Het is belangrijk om de tuin aantrekkelijk te maken voor deze diertjes, maar vooral een verblijf in uw tuin mogelijk te maken. Het gebruik van ecologische producten speelt hierbij een sleutelrol om het natuurlijk evenwicht niet drastisch te verstoren en (onbedoeld) afsterven van sommige soorten te voorkomen.

Door het voorzien van schuil- en overwinteringsplaatsen en dankzij planten die insecten aantrekken, zorg je ervoor dat je deze nuttige dieren in je tuin houdt.

Vlinderstruiken, brem, lavendel, tijm, heide, afrikaantjes,… bieden voedsel aan vlinders, rupsen en bijen. Kies vooral voor nectarplanten. Voorzie tegen regen en wind voldoende warme, beschutte plekjes en veilige plekjes waar vlinders kunnen overwinteren. Vlinders overnachten het liefst in afgestorven plantenstengels, stapelmuurtjes, oude stronken, takkenbossen of tussen halfverteerde bladeren.

Zonnebloemen zijn een lust voor het oog waar in de zomer veel insecten op afkomen. In de herfst peuteren groenlingen, vinken en mezen als gevleugelde acrobaten de zaden los.

Struiken met doornen of stekels (meidoorn, sleedoorn, braam) zijn uiterst geschikt voor vogels. Lijsters, roodborstjes en andere soorten nestelen er veilig buiten het bereik van katten.

Plaats egelhuisjes, nestkastjes voor vogels of vleermuizen, Insectenhuisjes voor lieveheersbeestjes, bijen of vlinders,… in je tuin.

**TIPS:

Een potje vol stro is de ideale schuilplaats voor oorwormen (hang die ondersteboven in fruitbomen, maar span onderaan gaas, zodat er niets uitvalt); bundels twijgen en holle stengels zijn uitstekend voor gaasvliegen en metselbijen. Maar ook in een dode holle boom kunnen allerlei dieren schuilen en een stapel stronken of een hoop stenen vormen een schuilplaats voor kleine zoogdieren, amfibieën en ongewervelde dieren. Met dode takken kan je langs of in de buurt van je gazon een decoratieve takkenwal maken waar vogels graag op landen en muisjes in nestelen.

4) Gebruik natuurlijke producten en leg de nadruk op preventieve gewasbescherming

Het doel is om de natuurlijke processen te stimuleren en zo de weerstand tegen ziekten en plagen op een natuurlijke wijze te verhogen. Zo moet je minder bestrijden en wordt de natuur zo weinig mogelijk verstoord.

**TIPS:

Vormen slakken een echte plaag of komen ze voor op plaatsen waar je ze liever niet hebt? Kies dan steeds voor een 100% natuurlijke slakkenkorrel zoals Escar-Go.

Dit is niet alleen gezond voor jezelf, maar ook voor de andere nuttige diertjes in je tuin.

Nog meer weten over de tuin?

http://www.avevewinkels.be/nl/tuin/slim-tuinieren/thema-newsletters/nieuwsbrief-slim-tuinieren-biodiversiteit/hoe-kan-jij-biodivers-tuinieren-

 

Close
/* ]]> */