Tuin

Bijzondere tuinen : Juust wa’k wou

Vandaag gaan we in ons thema bijzondere tuinen langs bij nog eens een echte particuliere plattelandstuin, weliswaar in Nederland. Nederland telt heel wat tuinliefhebbers, die zelf een bezoektuin aanleggen, gewoon omdat ze hun passie willen delen met andere tuinliefhebbers en fans van de wonderen der natuur.

Om de tuin te bezoeken moet je helemaal niet ver de grens over, want hij ligt in het lieflijke Zeeuws-Vlaanderen, wat bijna België is. In Schoondijke, verzorgt het enthousiaste koppel Jacobse hun tuin al sinds 1971, toen ze verliefd werden op de woning met bijhorende tuin. De eigenaars gingen helemaal zelf aan de slag en hebben de tuin een geheel persoonlijk elan gegeven, samengesteld uit eigen ideeën en ontwerp.

De originele naam “Juust wa’k wou” is dan ook helemaal op hun lijf geschreven en betekent niets minder dan: “precies wat ik wilde”.

De tuin begint als het ware in het midden van de oppervlakte, waar de originele tuin zijn oorsprong had. De natuurlijke vijver en borders in roze en magenta springen eruit als startpunt van de rondleiding.

Zet je pad verder op het bospad om toe te komen in de rozentuin, de zogeheten ‘stille tuin”. Rozen allerlei stelen hier de show, maar de ware blikvanger is de meer dan honderd jaar oude populier die nog geplant werd door de grootvader van de eigenaar. Naast rozen vindt je her en der vaste elementen die helemaal in het natuurlijk kader zijn vastgelegd.

Verder op het pad, loop je op een kleine varentuin, die stelselmatig werd aangelegd en uitgebreid.

De witte tuin is 600 m2 groot en geïnspireerd op de groentetuinen van Vilandry in Frankrijk. Wat dus vroeger een groentetuin was, is met de jaren een witte tuin geworden met meerdere eilandborders, gevuld met onder andere rambler rozen, clematissen en Wisteria Alba. Daarnaast kan je hier wandelen tussen de hosta’s die hier als een walk of fame staan uitgestald in zinken kuipen die het groen nog extra in de verf zetten.

De kruidentuin is een vakken tuin met een lange smalle verhoogde vijver. Er werd hier niet gekozen voor de klassieke kruidentuin met buxushagen maar eerder voor strakke lijnen, maar toch met respect voor het oude, met het gebruik van oude materialen hetgeen deze tuin een mooie verweerde aanblik geeft.

In de kruidentuin staan keuken, geur en medicinale kruiden gemengd, in acht genomen dat ze allen in zilvergrijze en lila tinten schitteren ; het oog wil ook wat…Met één belangrijke kleur die eruit springt, namelijk het felrood van de papavers oriëntale.

De Engelse border is een gemengde Engelse border, 88 meter lang en een bonte mengeling van diverse planten en bloemen die in de zomermaanden een ware kleurenpracht tentoonspreidt.

Tussen de groentetuin en de kruidentuin loop je nog op een aparte grassentuin verscholen tussen de rest van het groen. Het is een klein grind tuintje waar enkel grassen en bamboes groeien, afgewisseld met enkele oranjegekleurde planten als contrast.

Voor de liefhebbers van Dahlia’s is er nog een aparte dahlia hoek met alleen Dahlia’s in vierkante bakken, waar deze prachtige bloemen perfect tot hun recht komen.

Leuk weetje:

In 2011 werd deze tuin gekozen tot mooiste tuin van Nederland, wat hem zeker een bezoekje waard maakt en de gepassioneerde eigenaars zullen je zeker bijstaan met raad en daad als het tuinvragen betreft.

De man des huizes heeft zich ook laten inspireren door de kleuren in de tuin en heeft er zelfs een hobby bij gecreëerd, namelijk schilderen en ook deze kunstwerkjes kan je ter plaatse bewonderen.

Gedurende de zomermaanden, vanaf 20 mei t/m 26 augustus, is de tuin iedere vrijdag te bezoeken: van 13.00 uur tot 21.00 uur.

Entree bedraagt op deze vrijdagen € 5,00 p.p.

Een afspraak maken voor bezoeken van de tuin is op deze vrijdagen niet nodig ; doorheen de rest van het jaar is een afspraak maken aanbevolen, alsook voor groepen.

Contactgegevens:

Juust Wa’k Wou!

Tragel Oost 21

4507 JA Schoondijke

tel.: 0117-401252

mob.: 06-51.85.15.82

cmjacobse@zeelandnet.nl

Bron: http://www.juustwakwou.com/

Close
/* ]]> */