Cre-a-tief

Een bamboe plantenrek maken

Bamboe is één van de duurzame houtsoorten die steeds populairder worden. Zowel binnenshuis, waar het vaak als vloerbedekking wordt gebruikt, als buiten, is bamboe een materiaal dat heel mooi inblend met de omliggende natuur. Vanwege zijn hoge duurzaamheid, wordt het steeds meer aangewend in tal van projecten.

Om in de tuin je klimplanten omhoog te leiden, heb je een stevig traliewerk nodig; dit klimwerk bestaat in tal van uitvoeringen in hout of staal, maar waarom maak je niet zelf een heel origineel klimrek uit bamboestokken?

Wat heb je hiervoor nodig?

  • bamboe stokken (tonkinstokken) van 2 cm dik en 3 meter lang (al naargelang de grootte van je klimrek ; in het voorbeeld werden er 13 gebruikt)
  • schroeven (roestvrij) van 3,5 mm dik en 35 mm lang (een stuk of 50 ongeveer)
  • 4 langere schroeven om het aan de schutting vast te maken

Materialen:

  • een scherpe boor van 3 mm
  • een accuboormachine
  • een rolmaat
  • wat touw om tijdelijk stokken te knopen of om mee te meten
  • een handzaag

Aan het werk:

*In het begin moet je goed opletten dat je geen meetfout maakt, want dan is het lastig te herstellen.

*Daarom is het best om eerst met wat touw vier tonkinstokken aan elkaar te knopen tot je een rechthoekig raamwerk krijgt, waarbinnen je kan werken.

*Leg dit raamwerk op een stabiele ondergrond, om de belangrijkste maten goed af te meten.

*Meet nu de eerste stokken op, leg ze neer en schroef ze aan elkaar.

*Als je beneden begint en je hebt er een stuk of 4 of 6 aan elkaar vastgemaakt, dan heb je een stabiel begin en kun je de rest er eenvoudiger aan vastschroeven. Met een gewone handzaag is bamboe eenvoudig te zagen.

*Gebruik bij voorkeur op elke plek waar twee stokken elkaar kruisen een schroef. Boor daarbij altijd even voor, want bamboe is zo hard dat het gemakkelijk splijt. De schroeven zijn uiteindelijk niet zichtbaar, omdat je het trellisscherm andersom, dus met de schroeven naar achter, tegen de schutting plaatst.

*Bamboe is hol en dus lichter dan het lijkt. Vier lange schroeven zullen daarom genoeg zijn om het rek aan de schutting te bevestigen. Daarbij is een extra paar handen natuurlijk wel gemakkelijk.

Deze vier schroeven zijn het enige niet-natuurlijke materiaal wat er nu zichtbaar is. En als de klimplant daar straks overheen gegroeid is, zie je daar zo goed als niets meer van!

Klaar!!

Bron: http://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/hoe-maak-je-van-duurzaam-bamboe-een-klimrek-voor-een-klimplant

Close
/* ]]> */