Cre-a-tief

Een balkon moestuintje maken

Ben jij ook verzot op verse groentjes en heb je groene vingers? Dan ben je de geschikte kandidaat om zelf een moestuintje aan te leggen. Maar wat als je geen tuin hebt en er gewoon te weinig ruimte is? Geen probleem, zelfs op een balkon kan je een leuk moestuintje maken.

Het nadeel is dat je geen honderd en één groenten kunt kweken, maar het voordeel is dan weer wel, dat je veel meer controle hebt op het onderhoud en je onmiddellijk kan ingrijpen als er iets mis is. En je hebt minder last hebt van ongedierte.

Wat heb je allemaal nodig voor een balkon moestuintje en waarmee moet je zeker rekening houden?

  • Zorg ervoor dat je bakken hebt die aan je wensen voldoen.

Meet je balkon even op, want bij de tuincentra zijn in de lente vaak mooie vierkante meter bakken te koop van hout. Dit zijn kant-en-klare moestuinbakken van 1 x 1 meter.  Heb je liever nog wat open ruimte op je balkon, kan je ook smallere balkonbakken gebruiken. Zorg er gewoon voor dat je een beetje varieert in diepte.

Als je bijvoorbeeld worteltjes in je balkonmoestuin wilt hebben zal je voor wat diepere bakken moeten zorgen. Er bestaan ook opvouwbare plantenbakken die je makkelijk mee kan nemen (handig als je in een appartementje woont op de vijfde verdieping).

  • Vul de bakken met potgrond. Je kan gewoon de goedkoopste potgrond gebruiken, of je kan kiezen voor bijvoorbeeld cocopeats als basis voor je moestuin. Wederom is hier de compacte omvang van je tuin een voordeel.

Cocopeats zorgen ervoor dat je heel schoon kan tuinieren, omdat dit niet echt aarde bevat maar is gemaakt van cocosschillen. Hier is erg prettig mee te werken, en het bevat ook voldoende voeding voor je groente.

  • Zaai de groentezaadjes op het juiste tijdstip, op de juiste diepte in. Vergeet niet direct na het zaaien even wat water te geven zodat het zaad gaat ontkiemen. Hou er rekening mee dat je niet te dicht gaat zaaien.

De verleiding om een heel zakje zaad op te maken in 1 keer is erg groot, maar lees de achterkant van het pakje even. Met zo’n kleine moestuin doe je met veel zaadverpakkingen al snel een paar jaar.

Wel is het handig om waar 1 zaadje wordt gerekend er 2 in te zaaien. Op je balkon heb je wat minder regen dus als je zeker wilt zijn van oogst zaai je net ietsje meer dan dat er op het pakje wordt geadviseerd. Eventuele dubbele plantjes kan je er altijd nog uit halen.

Dit geldt overigens NIET voor worteltjes. Die moet je direct goed zaaien. Als je daar achteraf mee gaat verplaatsen of plantjes uit gaat halen heb je grotere kans op misvormde wortels bij de oogst.

  • Veel onkruid groeit er niet op grotere hoogte, maar je kan wel last krijgen van onkruid dat van de wind afhankelijk is voor de voortplanting. Denk hierbij aan grassoorten of bijvoorbeeld paardenbloem. Haal deze zo snel mogelijk weg om je tuintje schoon te houden.

Meer is er echt niet aan om een zelfs op je eigen balkonnetje gezonde groentjes te kweken. In een vorig artikel toonden we jullie reeds hoe je een verticale tuin maakt ; ook dat is een optie voor een mini moestuintje op je balkon.

Bron : http://www.zelfgroentekweken.nl/nieuws/moestuin-op-balkon-maken/

Close
/* ]]> */