Exterieur

Art nouveau wintertuin Ursulinen

In ons thema wintertuinen, bezoeken we vandaag een heel bijzondere wintertuin in eigen land.

Verscholen in de regio Mechelen ligt het Ursulineninstituut, een verborgen parel van de art nouveau. De wintertuin van het voormalige pensionnat de demoiselles in Onze-Lieve-Vrouw-Waver was anno 1900 een unicum in zijn katholieke context, en blijft tot op vandaag verrassen met zijn feeërieke licht- en kleurenspel.

De opvallende wintertuin in art nouveau is een bijzondere artistieke realisatie met wereldwijde uitstraling. Het uitzonderlijk bouwprogramma, de schaalgrootte en de verfijnde en kwalitatief hoogstaande decoratieve uitwerking maken dit ensemble immers nagenoeg uniek, zeker als vrij vroege uiting van buitenstedelijke art nouveau.

Het unieke van de rest van het complex ligt verder vervat in de vrij goed bewaarde en zeer verzorgde eclectische wederopbouwinterieurs waarbij diverse stijlen elkaar in harmonie afwisselen. De decoratie is daarbij niet alleen steeds sterk symbolisch geladen maar dient in overeenstemming met zijn hoofdfunctie naast esthetische ook didactische doeleinden.

De imposante wintertuin maakt bovendien deel uit van een prachtig, integraal als monument beschermd gebouwencomplex waarin neogotiek, neoromaans, neo-empire, art nouveau en art deco tot een harmonieus geheel zijn versmolten. Stijlvol gedecoreerde ruimtes brengen op een natuurlijke wijze ‘kunst in de school’ en kijken uit op een aantrekkelijk groendomein waarin unieke bouwkundige elementen verscholen zitten. Een kennismaking met dit prachtige erfgoed wordt niet snel vergeten. Het motto van het instituut was niet voor niets: “On y revient toujours”.

Houdt u van de Art Nouveau stijl en heeft u interesse om de wintertuin en het Ursulineninstituut te bezoeken? Er bestaan verschillende formules om ze te ontdekken, zowel in groep als individueel. Het Ursulineninstituut is zowel met de wagen als het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken.

U kan als individuele particulier terecht voor een boeiende Nederlandstalige rondleiding van 2 uur doorheen het complex, elke derde zondag van de maand om 14:30u. De deuren gaan open om 14:15u.

De kaarten hiervoor zijn beperkt. Op tijd reserveren is dus de boodschap!

U kan ook een groepsrondleiding boeken. Welke ook de aard van uw bezoek, u wordt altijd begeleid door een gids.

Prijs: € 10.

Nu ook op zondagvoormiddagen

U kan aan dezelfde voorwaarden ook deelnemen aan rondleidingen op de zondagvoormiddagen van de derde zondag van de maand (evenwel niet in de maanden januari, juli, augustus en december) met start om 10:30 u (deuren om 10:15 u). Ook hiervoor is op tijd reserveren noodzakelijk.

Het instituut organiseert daarnaast ook zelf evenementen, waaraan iedereen kan deelnemen, eventueel in combinatie met een geleid bezoek. Zie agenda op de website.

Meer weten over deze bijzondere wintertuin? http://www.olvwaver.be/

call2action_post_mag

Download hier

Close
/* ]]> */