Tuin

Pasen: April is paasmaand in de tuin

Pasen

Pasen valt vrij laat in het seizoen dit jaar, namelijk in de maand april. Dat betekent een drukke maand in de tuin, temidden van alle lentebloei die we nu reeds zien tussen het groen.

Een voordeel is dat de temperaturen in april steeds hoger worden, waardoor het gewoon ook leuker is om in de tuin te werken. Daarnaast zal dit ook broodnodig zijn, want als de temperaturen stijgen, stijgt ook de groei van onkruiden. Dringend tijd dus om zo snel mogelijk komaf te maken met deze lastige klanten (als je dit nog niet deed in maart), om te vermijden dat ze de tuin gaan overwoekeren.

De meeste planten en struiken die in de zomer pas bloeien, kunnen in deze maand zonder problemen gesnoeid worden, om een stevige groei te garanderen. Heb je je rozen nog niet gesnoeid? Dan moet je dat karwei echter nu nog aanpakken, om te vermijden dat de groei getemperd wordt.

Het gazon zal in deze maand al goed uitschieten en mag al wekelijks afgereden worden. Heb je nog niet bemest? Dan kan je nu nog de voorjaarsbemesting doen. Houd wel rekening met het weer en vermijdt bemesten als het te koud is of te droog. Je moet de korrel de kans geven om in de grond zijn werk te kunnen doen. Daarnaast mag je nu nog steeds gras bijzaaien of verticuteren, als je hier de kans niet toe had in maart.

Vaste planten kan je nu perfect planten, maar let wel op met koude nachten, die jonge planten kunnen aantasten. Voorzie alsnog bescherming als er nachtvorst op komst is. Je kan ook nog steeds zomerbloeiende struiken en heesters verplanten in deze periode.

Als we de zon zien, begint het vaak te kriebelen om nu reeds de plantenbakken te vullen met tal van éénjarige bloemsoorten. Toch is het beter om daar nog even mee te wachten, tot de vorst helemaal het land uit is (meestal mei, na de “ijsheiligen”). Je kan uiteraard wel reeds alle potten plantklaar zetten, zodat je ze onmiddellijk kunt vullen, wanneer de tijd rijp is.

 

Ondertussen kan je al je andere tuinklussen uitvoeren, zoals het mosvrij maken van terras en oprit, het wieden van het onkruid, het bewerken van de aarde met extra voedingsstoffen, de tuinmeubelen reinigen en terug buiten zetten (indien nodig) en alle andere herstellings- en verfraaiingswerken die nog liggen te wachten, uitvoeren.

Planten die je hebt laten overwinteren binnenshuis, mogen stilaan terug in het zonnetje (let ook hier op met nachtvorst). De meeste planten zullen reeds uitlopers vertonen. Geef ze zuinig water in het begin en bouw op naarmate de temperatuur buiten.

Maar vooral, geniet in april van de warme lentezon en van de kinderen of kleinkinderen die paaseitjes zoeken in de tuin!

Bron: http://www.colour-your-life.be/Tuinkalender/April

Close
/* ]]> */