Wil je zelf aan de slag om een bepaalde verftechniek toe te passen? Dan kan je maar beter de juiste verfkwast gebruiken om het beste resultaat te bereiken. Zelfs wij wisten niet hoeveel kwasten er bestonden, tot we onderstaand artikel lazen, van iemand die gepassioneerd is door schilderen en schildertechnieken. De kwasten die je in de onderstaande lijst vindt, zijn dan ook duurder en van een hogere kwaliteit dan de kwasten die je in een doe het zelf zaak vindt, maar voor een piekfijn interieur mag het al iets meer zijn.

Soorten kwasten voor een professioneel resultaat:

*Een spalter

Een platte kwast uit varkenshaar die voor diverse schildertechnieken gebruikt kan worden en die vooral geschikt is voor olie- en terpentine gedragen verf. Voor watergedragen verven kan je beter opteren voor een synthetische kwast. Een spalter is vooral geschikt voor vernis- en krijtlagen (die een beetje een ruw effect vragen)

*Stalen houtkam

Stalen houtkammen worden gebruikt om houtimitaties te creëren, als er gebruik gemaakt wordt van op olie gebaseerde glaceermengsels. (door op water gebaseerde mengsels gaan ze roesten)

Gebruik voor de op water gebaseerde mengsels liever de *Hartvlammers of houtnervers. Zij zijn gemaakt uit rubber en zijn daardoor beter geschikt voor snelle houtimitaties met verven op waterbasis.

*Slechtkwast.

Een slechtkwast wordt gebruikt om kwaststrepen te verzachten.

*Een daskwast

Een daskwast is ideaal om marmerimitaties te creëren, kleuren in mekaar te laten overvloeien of om bijvoorbeeld perfecte wolken hemels te maken.

*Zwaardpenseel

Dit leuk penseeltje is gemaakt uit eekhoornhaar en hiermee kan je heel fijne lijntjes trekken (om bijvoorbeeld de nerven van marmer na te bootsen), want eens de punt nat wordt gemaakt, wordt ze vlijmscherp.

Marmerimitaties zijn momenteel terug helemaal in, dus laat je helemaal gaan met dit aparte instrument.

*Gewone en synthetische kwasten

Voor alle alledaagse schilderwerken, kan je de gewone, of de synthetische verfkwasten gebruiken.

*Klopkwast of sleepkwast

Deze verfkwast wordt vooral gebruikt om in een verflaag de verfstrepen te verzachten, door met de kwast een snelle, kloppende beweging te maken. Hierdoor ontstaat er een fijn generfd patroon.

Als je echter met de kwast door de verflaag “sleept”, krijg je een zacht streep-effect OF als je met de haren recht naar beneden tamponneert (waarbij de haren alle kanten uitstaan), krijg je een willekeurig patroon (leuk om houteffecten na te bootsen).

*Tamponneerborstel

Een echte tamponneerborstel gebruik je voor grote oppervlakken, om verfstrepen en verlagen te verzachten (in het Engels ook weleens een “stipple” brush genoemd, omdat er kleine stipjes ontstaan)

*Een tikroller

Als je een willekeurig nerfpatroon wilt maken, gebruik je dit instrumentje, dat bestaat uit losse metalen schijfjes met uitsparingen.

*Messing draadborstel

Deze wordt vaak gebruikt om een oude look te creëren (bv. bij het gebruik van kalkwas) Je kan er ook houtnerven mee open borstelen.

*De spons

Sponzen zijn er in diverse uitvoeringen en ze worden nog steeds gebruikt om verschillende verftechnieken toe te passen zoals bv. de betonlook. De mooiste effecten bij het sponsen krijg je als je toon op toonkleuren gebruikt.

*De stoffer

Ten laatste, maar niet onbelangrijk, de stoffer, die je gebruikt om schuurstof weg te vegen.

Met dit assortiment van kwasten, kan je meteen aan de slag om je eigen creaties te bedenken. Uitproberen is de boodschap!

Ben je geen handige Harry en laat je het werk liever aan de vakman over?

Neem dan snel een kijkje op volgende website:

http://verftechnieken.nl

Comments are closed.

Close