Tuin

Aan het werk in de januari tuin

winterviolen

De laatste weken van het jaar staan vooral in het teken van Kerstmis en het eindejaar. We zijn nu volop recepten aan het uitproberen, cadeautjes aan het shoppen enzovoort, om er een gezellig familiefeest van te maken. De tuin wordt nu een beetje vergeten en dat is perfect normaal.

Het nieuwe jaar is echter niet veraf meer en naar goede gewoonte geven we graag een aantal tips mee wat er zoal te doen valt in de tuin per maand.

Januari is op dat vlak nog een vrij kalme maand. De winter is nu op zijn hoogtepunt en fauna en flora zijn in rust. De ideale tijd dus om voorbereidingen te treffen voor het komende tuinseizoen.

tuin januari

Misschien heb je als echte tuinliefhebber wel een nieuw tuinboek gekregen, waar je verse inspiratie kan halen voor het komende jaar.

Zoals gezegd is er deze maand weinig echt onderhoud te doen in de januari tuin.

-Let erop dat wanneer het sneeuwt, gewassen extra kwetsbaar zijn. Het gazon bijvoorbeeld is zeer gevoelig voor vriestemperaturen. Vermijd het dan ook om op het gazon te lopen als het bevroren is. Het levert schade aan het gras, dat later pas duidelijk zal worden.

Bekijk nu de conditie van het gazon. Zie je open plekken? Zit er veel mos tussen het gras? Maak een lijstje van wat je in het voorjaar nodig hebt.

-Heb je een moestuintje? Dat moet ook in de winter verzorgd worden. Wintergroenten en fruit kunnen nu geoogst worden, of aangeplant worden. Doe dit best in een vorstvrije periode.

wortelen tuin winter

Ook (fruit)bomen kunnen nu nog aangeplant en gesnoeid worden; ook dit zijn karweitjes die het best vorstvrij gebeuren.

Bomen die na half januari beter niet meer gesnoeid worden zijn:

walnoot, berk, kastanje, haagbeuk, druif en esdoorn.

Daarnaast is planning ook hier aan de orde om in het voorjaar aan de slag te gaan.

-Vaste planten zijn meestal in rust deze maand, maar toch zijn er typische winterbloeiers die voor heel wat sfeer zorgen in de wintertuin. Dit is dan ook de maand om te kijken of ze het goed doen in de tuin en wat je in de toekomst kan veranderen.

Hou er nu vooral rekening mee dat gevoelige planten goed beschermd zijn.

-Om de tuin nog meer kleur te geven in de wintermaanden, zijn violen prima geschikt. Je vindt ze in verschillende kleuren en kan er perfect tuin, terras en balkon mee opfleuren.

winterviolen

-Denk ook in januari aan onze kleine tuinbewoners en hang her en der vetbollen en pindaslingers.

-De vijver bekijken we meestal in een aparte rubriek, maar in deze maand is het werk minimaal, waardoor we hem gewoon bij de tuin insluiten.

De vijver op zich mag in deze maand rusten (uiteraard, als je vissen hebt, vooral koi, moeten die wel verzorgd worden; voederen van vissen moet niet als het kouder wordt dan 6 graden).

Controleer af en toe hoe de pompen eraan toe zijn en of ze nog werken.

Let ook hier op dat je niet op de rand van de vijverfolie trapt als het gevroren heeft, dit kan de folie beschadigen.

Controleer nogmaals of de vijver en de vissen goed afgeschermd zijn voor hongerige rovers.

Zorg er vooral voor dat de vijver open blijft. In de tuinkalender van december kan je lezen hoe je dit doet.

Nieuw in onze tuinkalender:

Elke maand geven we jullie een interessant tuinboek mee, waar de beginnende maar ook de doorwinterde tuinier nieuwe inspiratie zal vinden voor het komende tuinjaar. Deze maand viel ons oog op:

De zaaikalender 2017

Het boek vertelt je haarfijn de optimale dagen voor het zaaien, snoeien en oogsten van verschillende planten en gewassen, evenals voor het werken met bijen. Het boek is al aan zijn 55e jaar toe en werkt met duidelijke symbolen, met daarbovenop een uitneembare poster/kalender, waar alles netjes gerangschikt is.

Zaaikalender

Wat nieuw is, is dat de kalender vanaf nu ook te koop aangeboden wordt als handige app; voor zij die alle informatie in hun achterzak willen!

Bron artikel:

https://www.intratuin.nl/tuinkalender-januari

Boek:

https://www.mijntuin.org/books/9789060388075/maria-thuns-zaaikalender-2017

Plaats een reactie

Close
/* ]]> */