Cre-a-tief

Zelf vuurstarter maken van dennenappels

vuurstarter

De winterperiode vraagt om warmte en licht; een kaars geeft je beide. Daarom zie je ook zoveel kaarsen in alle maten en vormen verschijnen tijdens deze maanden. Kaarsen met of zonder geurtje, ze geven aan de koude avonden een extra gezellige toets. Maar nog leuker wordt het om je kaarsen helemaal zelf te maken; je kiest dan jouw ontwerp en jouw geur, kortom, jouw uniek design.
Nog een leuk idee is het om je haard aan te maken met gewaxte dennenappels als vuurstarters ; het geeft een speciaal effect en super gezellige sfeer om de gedipte dennenappels te branden. Als je deze wilt branden buiten de haard, doe het dan bij voorkeur buiten, om bijvoorbeeld je vuurschaal aan te maken.

Het vraagt een beetje tijd en geduld, maar het resultaat mag er dan ook zijn.
Wat heb je allemaal nodig voor dit project?

  • Soya wax vlokken
  • Dennenappels
  • Geurolie voor kaarsen
  • Basis blokken om kaarsen te maken
  • Touw wieken voor kaarsen
  • Houten lepel
  • Een grote vuurvaste container
  • Oude kookpot
  • Wax papier
  • Schaar
  • optioneel als de kaarsen een geschenkje zijn: kaartjes en touw

Werkwijze:
Maak op voorhand een werkplaats klaar. Je hebt twee kookpunten nodig. Zet je vuurvaste container (bv. een vuurvaste glazen bowl) in een grote kookpot of pan met water erin.
Maak in de nabijheid een plaats waar je je gedoopte dennenappels kunt zetten. Bescherm de ondergrond goed tegen de warme wax. Bv. met waxpapier.

  • Zet het vuur onder de pan, om het water op te warmen.
  • Voeg de waxvlokken toe (kijk naar de gebruiksaanwijzing hoeveel je nodig hebt) in de glazen bowl.
  • Terwijl het water warmer wordt, zal ook de glazen bowl opwarmen, die de was voorzichtig zal smelten. Roer de wax terwijl die smelt.

Terwijl de was verder smelt, voeg je stukjes gekleurde was toe om ervoor te zorgen dat het smeltproces sneller gaat. Roer de kleur onder de basis. Hoeveel en hoe je kleuren mengt, staat op de verpakking. Meestal zal de kleur vrij intens zijn als de was gesmolten is.

  • Nu ga je de dennenappels dopen. Bescherm voor dit deel goed de ondergrond waarop je werkt, om te vermijden dat de afdruip van de was op gevoelige ondergronden terecht komt.
  • Doe een drup was op het waxpapier en kijk hoe het opdroogt; op die manier kan je testen, of de kleur naar wens is, na opdrogen. In deze fase kan je nog steeds kleur toevoegen, of meer was om te verlichten.
  • Doe een aantal druppeltjes van de geurolie toe, om de gewenste geur te bekomen. Zorg er wel voor dat je olie hebt die mag opbranden.
  • Als de was helemaal gesmolten is, moet je een twintigtal minuten wachten, vooraleer je begint te dopen. (de was blijft dan beter kleven, aangezien je meerdere lagen nodig hebt)
  • Terwijl je wacht, kan je reeds je dennenappels voorzien van wieken. Maak hiervoor een lus met de wiek, hou die rond de top van een dennenappel en wikkel de wiek verder naar beneden rond de dennenappel; zorg ervoor dat de wiek tussen de naalden valt. Op het eind steek je de wiek met een schaar tussen de schalen, om ze vast te zetten.
  • Ondertussen zal je was voldoende stevig zijn om te dopen. Roer de wax nog een keer goed om. Laat de dennenappel zachtjes zakken in de was (hou hem vast aan de top/lus). Laat de overschot aan was gewoon afdruipen.
  • Zet je dennenappels op het waxpapier om te drogen.
  • Laat ongeveer 15 minuten drogen tussen elke waslaag; laag na laag zal ook de kleur opbouwen. Verwijder ook telkens de wax die onderaan aan het papier kleeft (die kan je later opnieuw opwarmen).
  • Blijf laag na laag toevoegen ( de was zal nu ook goed kleven); als de was te koud wordt, zal je hem wellicht even moeten opwarmen, om te vermijden dat je klonters krijgt. Een viertal lagen zal voldoende zijn. (warmere was geeft een blinkende laag, terwijl koudere was iets doffer zal zijn)
  • Op het eind geef je ook je wiek bovenaan een dipje.

Met de rest van je was, kan je nog kaarsen in een bokaal maken bijvoorbeeld. Wil je de dennenappels graag cadeau doen, dan kan je er een kaartje met persoonlijke tekst aanhangen.
Voeg de dennenappels toe aan de vuurschaal om je vuur aan te maken en geniet van hun vurige uitstraling.

Bron:http://somethingturquoise.com/2014/12/12/diy-pinecone-fire-starter-favors/

 

Plaats een reactie

Close
/* ]]> */