Cre-a-tief

1 2 3 Moederdag cadeautjes maken

Dit weekend staat uiteraard in het teken van Moederdag! We willen alle moeders een mooie Moederdag wensen en hebben voor jullie nog een leuk creatief cadeautje, om jouw mama persoonlijk te verrassen.

Voorbeeld 1 : de handmade moederdagkaart

Je hebt nodig:

 • Borduurnaald
 • Lijst op A4 formaat
 • 8-10m borduurgaren in twee kleuren
 • A3 papier
 • Zwart/wit printer die op A3 formaat kan printen

Werkwijze :

Stap 1: Download het patroon en print het op A3 formaat. Je kan elke soort papier en garen gebruiken – bijvoorbeeld in je moeders lievelingskleuren.

Stap 2: Begin links bovenin met de eerste steek. Steek de naald vanaf de achterkant door het papier. Houd de draad aan de achterkant vast om de steken netjes te houden. Laat 2,5 cm draad aan de achterkant zodat deze niet loslaat. Neem de draad naar beneden en steek de naald door de rechter onderhoek. Steek de naald vanaf de achterkant door de rechter bovenhoek en vervolgens door de linker onderhoek, zodat er een grote X ontstaat.

Stap 3: Volg het patroon en borduur in kruissteek. Gebruik waar mogelijk de gaatjes die je al eerder hebt gemaakt. Als de draad op is maak je aan de achterkant een knoopje en begin je met een nieuwe draad. Laat de onderste draad van de kruisjes steeds dezelfde kant op wijzen voor een gelijkmatig resultaat. Vouw het papier een schrijf een berichtje voor je moeder.

Bron :

https://www.lekkerinhetleven.nl/gezin/knutselen/artikel/een-origineel-cadeau-voor-moederdag

Voorbeeld 2 : de fotobox

Dit origineel Moederdagcadeau zelf maken, kan eenvoudig met behulp van volgend materiaal:

 • Vierkante fotoprints
 • Schaar
 • Potlood en gom
 • Meetlat
 • Lijm
 • Lint
 • Doosje (zelfde afmeting van jouw prints)
 • Groot wit blad

Werkwijze :

Stap 1 : Bestel leuke foto’s

Stap 2 : verzamel het benodigde materiaal (zie foto)

Stap 3: bepaal de vouwlijnen

Neem een groot blad papier waarvan de lengte groter is dan je naast elkaar gelegde foto’s. De vierkante foto’s hebben een afmeting van 10×10 cm, waarvoor de lengte dus minimum 40 cm moet bedragen. Zo een blad vind je zeker en vast terug bij een winkel voor kantoormateriaal.

Nu is het tijd om het papier te belijnen om te weten waar je het blad dient te knippen en waar je het moet knippen. We lieten 1,5 cm tussen en onder elke foto. De vouwlijnen bevinden zich op ongeveer 7 mm van elke foto. We lieten ook 1 cm marge aan de kant, maar dit is niet noodzakelijk.

Stap 4 : knippen en vouwen

Eenmaal de lijnen getrokken, dien je enkel nog je cadeau voor mama te knippen en te vouwen. Ook trek je de omtrek van de foto’s op papier, om deze recht en op gelijke afstand te kunnen aanbrengen.

Eenmaal je je zelfgemaakt geschenk voor Moederdag hebt gevouwen, krijg je een mooie accordeon.

Stap 5 : lijmen

De gemakkelijkste stap om je cadeau voor Moederdag zelf te maken: Lijm eenvoudig je foto’s in de gewenste volgorde met behulp van de eerder aangebrachte lijntjes.

Knip een stukje lint en breng het aan de achterzijde aan van de accordeon. Je kan het aanbrengen in een gesp of precies op de manier die jij wenst.

Stap 6 : retouches

Je zelfgemaakt geschenk voor Moederdag is bijna klaar! Enkele laatste aanpassingen en dan is het klaar om in te pakken!

Vergeet niet voorzichtig eventueel zichtbare potloodlijntjes uit te gommen.

Voor de final touch kan je jouw cadeautje in een passende doos plaatsen.  Plaats de foto’s zodanig dat deze tevoorschijn komen als je aan het lint trekt.

Klaar!

Bron :

http://www.photosmile.be/moederdagcadeau-zelf-maken/

Traditie van Moederdag

De eerste mensen die elkaar een gelukkige Moederdag wensten waren waarschijnlijk de oude Grieken. Zij vierden aan het begin van de lente het bestaan van de Moeder der Goden, genaamd Cybele (soms ook wel Rhea genoemd). Deze viering werd traditioneel gehouden rond de lente-equinox, als de zon over de evenaar gaat en zo het begin van de lente aangeeft. Dit is traditioneel nog steeds de tijd dat men tegenwoordig Moederdag viert.

De oude Romeinen hadden ook feesten die vergelijkbaar zijn met Moederdag. Het Matronalia festival was gewijd aan Juno, de godin van de bevalling. Op deze dag kregen alle moeders geschenken van hun kinderen en echtgenoten.

Moederdag werd ook al snel een vaste feestdag op de christelijke kalender in het Verenigd Koninkrijk. Op deze dag eerden volgelingen de Maagd Maria en de Kerk. Dit werd altijd op een zondag gevierd. Het werd traditie om op deze dag alle bedienden van de hoge heren een dag vrij te geven, zodat zij hun moeders konden bezoeken en een dag met hun familie door konden brengen. Ook de traditie om moeders te verassen met cadeaus ontstond langzaamaan.

Vanuit Engeland verspreidde de traditie zich langzaam over de rest van Europa. De Verenigde Staten waren laat met het overnemen van de traditie, en daar werd Moederdag pas ingevoerd na de grote burgeroorlog. Vandaag de dag wordt Moederdag in de meeste landen gevierd. Vreemd genoeg valt deze dag niet overal ter wereld op dezelfde zondag. In sommige landen wordt het een paar weken eerder of later gevierd.

Hoewel Moederdag dus voortkomt uit religieuze tradities, is het tegenwoordig geen kerks feest meer. Nu gaat het vooral om moeders en familiebanden.

Bron :

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/72845-wat-is-moederdag-het-ontstaan-en-de-tradities-van-moederdag.html

Close
/* ]]> */